Namirnice koje će vam pomoći kosu održati zdravom

by | 31 ožujka, 2020

Opskrbite se zdravim namirnicama koje sprječavaju gubitak i potiču rast kose. Mnogi od nas suočavaju se s pojačanim ispadanjem kose. Uzroka za ispadanje kose može biti mnogo: stres, pušenje i neuravnotežena prehrana samo su neki od njih. Kako spriječiti tu neugodnu pojavu? Svakodnevnim unosom ovih zdravih namirnica zaustavit ćete proces ispadanja kose, ali i očuvati zdravlje vlasišta, potaknuti rast te vratiti sjaj kosi.

1. Jaja

Poznato je kako su jaja prava riznica zdravlja, a odličan su izvor proteina i biotina koji su važni za zdravlje i rast kose. Osim toga, jaja su bogata vitaminom D koji također usporava proces ispadanja kose.

2. Orašasti plodovi

Osim što je unošenje kalorija i zdravih masnoća u organizam dobro za zdravlje srca i mišića, istraživanja su pokazala kako esencijalne masne kiseline omega-3 i omega-6 mogu pomoći u sprječavanju gubitka i poticanju rasta kose.

Orašasti plodovi poput badema, oraha te kokosovo ulje djeluju kao prirodni ovlaživači koji hidratiziraju kožu i kosu dajući joj željeni sjaj. Također, sjemenke i orašasti plodovi bogati su vitaminom B, cinkom i vitaminom E koji jačaju stanične stjenke i pružaju antioksidativnu zaštitu.

3. Špinat

Omiljena Popajeva hrana bogata je željezom koje sprječava stanjivanje kose. Osim što će podignuti razine željeza u organizmu, špinat je također i bogat izvor vitamina A i C koji pomažu rastu kose.

4. Batat

Zahvaljujući udjelu vitamina B6 i beta-karotena, ova fina namirnica pomoći će ubrzati rast kose. Batat je, baš kao i mrkva bogat izvor vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, a njegov manjak u organizmu može biti uzrok suhog vlasišta.

5. Leća

Zelena, smeđa, crvena ili crna, ova je namirnica krcata proteinima, željezom, cinkom i biotinom, a leća je također i bogat izvor folne kiselin: ona nam pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje zatim prenose kisik do stanica kože i vlasišta.

Foto: Liubov Ilchuk / Unsplash

IZVOR: NOVILIST.HR