OTVORENA JE IZLOŽBA Nike Radić “Uvijek postoji priča” u Galeriji Kranjčar

by | 5 travnja, 2019

Sinoć je u Galeriji Kranjčar svečano otvorena izložba “Uvijek postoji priča” umjetnice Nike Radić. Izložbu je otvorio kustos Vanja Babić, a ostaje otvorena do 28. travnja 2019. godine. Izložba se održava uz potpore Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Goethe Instituta, Ville Kamogawa u Kyotu te ArtsLinka iz New Yorka.

Nika Radić se zadnjih godinu-dvije intenzivno bavi sličnostima hipnoze i načina na koji umjetničko djelo funkcionira kao komunikacijski medij. Taj interes je nastavak njezinog dugogodišnjeg interesa za komunikaciju, kako u svakodnevnom životu, tako i u umjetnosti. „Uvijek postoji priča“ uvodi posjetitelja u prostor galerije Kranjčar koristeći iskustva koja je autorica sakupila istražujući terapeutsku primjenu hipnoze na način kako je to radio američki psihijatar Milton Erickson pedesetih godina prošlog stoljeća. Izložba je instalacija, izložba putopisnih fotografija i animiranih tekstova u videima, ali je ona zapravo poticaj posjetiocima da osvijeste vlastito promatranje i vide onu priču koja je samo njima bitna.

Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968., gdje je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Također je završila povijest umjetnosti na sveučilištu u Beču. Trenutačno živi između Zagreba i Berlina i radi pretežno u medijima videa, instalacije i fotografije. Izlagala je na preko dvjesto izložbi pretežno po Europi i također je pisala tekstove o temama kojima se bavi i u svom umjetničkom radu i koji su objavljivani u knjigama i časopisima. Dobitnica je i nekoliko prestižnih nagrada te je boravila na brojnim umjetničkim rezidencijama.