Otkriveno zašto imamo određeni oblik tijela

by | 14 ožujka, 2011
Premda su neke žene spremne neumorno vježbati ne bi li liniju dotjerale do besprijekornosti, oblik tijela se ne može promijeniti, a znanstvenici tvrde da je za to odgovoran protein koji određuje hoće li se masno tkivo nakupljati na području bokova ili trbuha te tako definirati tijelo oblika kruške ili jabuke.
Najnoviji rezultati istraživanja provedenog na Univerzitetu u Edinburghu pokazuju da je za oblik tijela odgovoran protein, a razumijevanjem njegove uloge ljekari bi mogli razviti novi medicinski tretman liječenja pretilosti.
 
Razine proteina, poznatog pod nazivom 11BetaHSD1, više su u slučaju nakupljanja nezdravog masnog tkiva. U slučaju tijela oblika jabuke, tipični znakovi pretilosti masno tkivo se nakuplja u području torza te povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti.
 
Međutim, u slučaju tijela oblika kruške i nakupljanja zdravog masnog tkiva na području bokova izmjerene su manje razine istog tog proteina. Znanstvenici tvrde da je razlog tome veća opasnost nakupljanja masnog tkiva u području organa nego na području bokova. Naime, višak masnog tkiva na području abdomena povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti te povećava razinu krvnog pritiska i šećera u krvi.
 

 

Tagovi: