Spriječite lomljenje kose uz ovih 6 savjeta

by | 29 srpnja, 2020

Upravo se zbog ispucalih vrhova savjetuje šišanje svaka dva do tri mjeseca, no ako ćete puštati kosu, možete minimalizirati štetu slijedeći upute profesionalaca i ulažući malo više u njegu kose.

Kosa koja je slojevito ošišana, često peglana ili pak dulja od ramena posebno je podložna tzv. cvjetanju kose ili ispucalim vrhovima, a to je osobito frustrirajuće ako puštate kosu. I kako nas podsjeća frizer i osnivač brenda Josh Rosebrook, jednom kad oštetite svoje vrhove, nikad ne možete u potpunosti popraviti ono što ste napravili.

Zbog toga je ključno spriječiti pucanje kako bi vaša kosa izrasla dulja, zdravija i ljepša, prema pisanju Mind&Body Green.

Mnogo je proizvoda – balzami, serumi, šamponi – koji obećavaju zacjeljivanje i obnavljanje suhe, oštećene kose. Nažalost, stvarno nema načina za liječenje oštećene kose. Kosa nije živo tkivo s regenerativnim sposobnostima, pa to ne možete popraviti. Stoga, prije puštanja kose prvo odrežite svu onu ‘mrtvu’, oštećenu kosu.

Nakon toga, dosljedno slijedite ove upute:

1. Izbjegavajte kemikalije
Iako se s vremenom prirodno pojave razdijeljeni krajevi, pretjerano bojanje kose, sredstva za ravnanje, kovrčanje ili stiliziranje može vam naštetiti, kaže frizerka Jenni Nyugen. Naravno, blajhanje kose će učiniti više štete nego preljev za kosu, pa kod puštanja izbjegnite agresivne tretmane te koristite privremena rješenja za održavanje frizure.

2. Pazite kod sušenja
Nemojte snažno trljati mokru kosu ručnikom jer je tako možete oštetiti. Voda se oprezno treba istisnuti od korijena prema vrhovima. U tome će vam pomoći ručnik od mikrofibre koji će samo ‘popiti’ vodu.

Nakon toga, kosu raščešljajte češljem sa širokim zupcima tako da krenete od vrhova pa prema gore.

3. Ne izbjegavajte samo peglu, već i fen
Svi znamo koliko visoke temperature kosu čine poroznom i oštećenom, no opasnost nije samo u pegli već i u fenu. Najzdraviji način sušenja kose za vaše vrhove je prirodno, na zraku i to prakticirajte što češće.

4. Pronađite pravu rutinu i držite je se
Od šampona, regeneratora i ulja za vrhove, pa sve do učestalosti pranja – vaša kosa voli rutinu i nema potrebe da je mijenjate sve dok vam odgovara. Naime, mit je da proizvode treba često mijenjati jer se kosa zasiti, dok god vam kosa izgleda dobro s rutinom koju imate, ne mijenjajte ju.

5. Blagodati vitamina E
Vitamin E stimulira širenje kapilara i poboljšava prokrvljenost čitavog organizma, pa tako i vlasišta. To je, naravno, preduvjet za lijepu i zdravu kosu.

Unos hranom ćete osigurati uz bademe, kivi, papaju, sjemenke suncokreta, kelj i špinat, a možete ga pronaći i u specijaliziranim proizvodima za njegu kose te osobito vrhova.

6. Ipak šišanje
Iako puštate kosu, nećete moći dobiti zdravu i njegovanu kosu bez nužnog šišanja, barem svaka 4 mjeseca. Ne morate odrezati puno u duljinu, već tek toliko da se riješite samih krajeva i poboljšate formu frizure.

IZVOR: 24SATA.HR