Savjeti kako pretvoriti dječju sobu u najbolje mjesto za učenje

by | 4 rujna, 2020

Uređivanje i priprema dječje sobe za novu školsku godinu nije lak posao. Treba uložiti puno vremena i truda kako bi se od jednog prostora napravile tri funkcionalne cjeline u kojima će dijete spavati, učiti i igrati se. Dodamo li u tu kombinaciju i želje djeteta o uređenju sobe ili činjenicu da morate pripaziti kakve preinake radite, jer što je dijete starije, to će i htjeti drukčije uređenje, čeka vas zahtjevan posao.

Prije početka samog uređivanja dječje sobe najbolje je porazgovarati s djetetom i vidjeti ima li ono kakvih želja, a zatim prema financijskim mogućnostima i prostoru koji vam je na raspolaganju prelistajte katalog za inspiraciju ili posjetite prodajni centar s namještajem. A mi vam donosimo nekoliko savjeta uz koje će uređenje sobe za školarca biti lakše i brže.

Podijelite sobu na cjeline

Kao što smo na početku već spomenuli, dječja je soba prostor u kojem se dijete odmara, uči i igra se. I vrlo je važno da te tri cjeline budu jasno i odijeljene u prostoru. Prostor za spavanje i prostor za rad trebaju biti odijeljeni kako bi se dijete lakše koncentriralo prilikom učenja i pisanja zadaća. Najjednostavnije rješenje je postavljanje police za knjige koja će ova dva prostora odvojiti.

Dječja soba ponajprije služi za odmor djeteta pa kod izbora kreveta za dječju sobu nemojte štedjeti jer kvaliteta sna može utjecati na učenje i koncentraciju. Pripazite da krevet ne postavite na propuh ili blizu grijaćeg tijela.

Druga stvar na koju morate pripaziti jest ta da ni prostor za igru i prostor za učenje ne budu preblizu. Igračke, računaloTV i ostalo stvari koje dijete koristi u svoje slobodno vrijeme ne bi trebale biti u vidnom polju djeteta dok boravi u svom ”radnom kutku” jer će mu odvlačiti misli i dijete će se teže koncentrirati na učenje.

Prostor za učenje

Djetetov školski kutak razlog je zbog kojeg ste i krenuli s preuređenjem sobe pa mu posvetite najviše pažnje. Za početak, ako niste bojili zidove cijele sobe, savjetujemo da zid školskog kutka gdje će dijete učiti ipak obojite u svijetle boje, a plava i zelena boja su poznate kao boje koje pomažu s koncentracijom.

Mjesto za učenje u sobi ne bi trebalo biti skučeno pa ga od ostatka sobe možete odvojiti nekom policom za knjige ili ukrasnim biljkama. Izbjegavajte pregrade koje će vizualno smanjiti prostor.

Radni stol obavezno smjestite u blizini prirodnog svjetla. Idealno je ako ono dolazi s lijeve strane. Površinu stola nemojte pretrpavati. Prednost dajte stolovima koji već imaju ladice u koje će dijete moći odlagati školske knjige i bilježnice. Ako će dijete u svojoj sobi imati i računalo, nabavite stol s dodatkom za računalo ili uzmite dva. Na stolu bi se trebala nalaziti stolna lampačaša za pribor i slično. Kod izbora stolne svjetiljke, poželjno je da ona daje bijelu svjetlost i da ima sjenilo kako bi se izbjegao izravan dodir s vrućom žaruljom.

Većem broju ukrasa nije mjesto na radnom stolu i vjerojatno će ometati djetetovu koncentraciju. Na zid pokraj radnog stola postavite sat i oglasnu ploču na koju dijete može staviti svoj raspored, kalendar i slično. Na taj način potičete djetetovu bolju organizaciju.

Uzmite i kvalitetnu stolicu, budući da će dijete dosta sati dnevno provesti sjedeći uzmemo li u obzir i sjedenje u školi. Ispod stolice postavite tepih kako biste spriječili moguće oštećenje poda.

Da biste dijete inspirirali i dodatno potaknulo na čitanje knjiga, imate li dovoljna prostora, organizirajte i kutak za čitanje. U njega postavite nisku policu za knjige, podnu svjetiljku, podne jastuke ili vreću za sjedenje. U ovakvom šarmantnom kutku dijete će, uvjereni smo, rado čitati lektire.

Ako je dječja soba mala, i nemoguće vam je podijeliti je u tri cjeline, najbolje je potražiti modele dječjih soba gdje su krevet i radni stol spojeni, odnosno krevet se nalazi iznad radnog stola. Radni prostor ispod kreveta može imati razne police, ormare i ladice gdje će dijete moći odložiti sve stvari. Ovakve su dječje sobe dosta praktično rješenje ako nemate dovoljno prostora na raspolaganju.

Što će dijete biti starije to će vam trebati i veći ormar, pa uzmite i to u obzir prilikom odabira mjesta gdje ćete u dječjoj sobi smjestiti ormar.

Prostor za igru i druženje

Kada dijete tek kreće u školu, važno je u njegovoj sobi ostaviti i prostor za igru i zabavu kako dijete ne bi osjećalo velik pritisak, odnosno promjenu. Kao što smo već spomenuli taj prostor treba biti jasno odijeljen od prostora za učenje i prostora za spavanje. Postavite neki kvalitetan tepih i obavezno nabavite kutije za igračke kako bi taj dio sobe mogao održavati urednim i organiziranim.

Kako će dijete rasti tako će igračke zamijeniti računaloTVPlayStation, stol za šminku i slično pa uzmite i to u obzir i nemojte u ovom dijelu sobe raditi velike ili ”nepopravljive” preinake jer ćete svake dvije godine reorganizirati i mijenjati ovaj prostor prema djetetovim željama.

Dijete će s vremenom htjeti pozivati i prijatelje kod sebe pa ovisno o prostoru koji vam je preostao u sobi pripremite barem dvije vreće za sjedenje ili mali kauč.

U uređenje sobe obavezno uključite dijete koje će sigurno imati neke svoje ideje o uređenju povezane s omiljenim junacima iz crtića. Kupite za dječju sobu posteljinu s likovima iz crtića, a nabaviti možete i nekoliko postera crtanih junaka koje vaše dijete obožava. Dobri stari detalj koji djeca obožavaju je karta svijeta koju možete postaviti na zid iznad kreveta. Soba može djelovati veselije i odaberete li tepihe i ukrasne jastučiće nekih veselih boja. Ako ste u mogućnosti, jedan zid u sobi možete obojiti u boju za zidove po kojoj se može pisati kredom. Tako će cijeli jedan zid izgledati kao školska ploča i dijete će uživati pišući i crtajući po njoj.

Iako uređenje dječje sobe nije nimalo lak posao, definitivno spada među one radove kojima se ipak veselimo, a osmijeh naših mališana kad vide svoju novu sobu jednostavno je neprocjenjiv.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Matt RaglandUnsplash

Tagovi: