Koje je najbolje vrijeme da djeci ispunite želju za kućnim ljubimcem i koju životinjicu odabrati?

by | 19 srpnja, 2020

Djeca vole životinje i u nekom trenutku života gotovo svi izraze želju da ih imaju. Između djece i životinja stvara se duboka veza, no pitate se koji je najprikladniji kućni ljubimac za djecu, a posebno kad je pravo vrijeme da djetetu ispunimo tu želju?

Strastvena želja svakog djeteta da ima kućnog ljubimca proizlazi iz želje da uza se ima vjernog prijatelja koji će proći kroz sve trenutke velikih poteškoća s njim. Ljubimac ne postavlja pitanja, ne prosuđuje te očekuje samo puno ljubavi i zagrljaja.

Mnoga djeca razvijaju vrlo prisan odnos sa svojim ljubimcem i općenito pokazuju poštovanje prema životinjama svih vrsta. Važno je da se od rane dobi upoznaju s različitim životinjama i njihovim potrebama, tako da mogu brzo naučiti što znači brinuti se za životinju i kako joj pružiti ljubav.

Primjerice, naučit će da ne vuče mačku za rep, da hrana za pse pripada samo psu ili da zec želi ostati sam, posebno kad spava ili jede. Djeca i njihovi pouzdani prijatelji nakon početnog upoznavanja bit će spremni otkriti svijet.

Životinje mogu biti od velike pomoći svojim malim prijateljima i natjerati ih da savladaju prepreke povezane s pogrešnim ponašanjem. Ako razmišljate o uzimanju kućnog ljubimca, ali vas brine higijena, budite sigurni da se ne trebate pretjerano brinuti.

Samo obavljajte periodične preglede kod veterinara i uvijek održavajte prostore u kojima životinje borave čistima. Ono što uvijek treba imati na umu pri odabiru kućnog ljubimca jest to da glavni teret brige i odgovornosti uvijek snose roditelji. I da često životinje dugo žive! Djeca odrastu, možda izgube interes ili napuste dom.

A vi? Jeste li još uvijek voljni brinuti se za kućnog ljubimca?

Mačke kao kućni ljubimci

Kao kućni ljubimci, mačke su vrlo jednostavne za brigu jer provode sate same i ne moraju se izvoditi u šetnju. Čak su i djeca obično oduševljena mačkama jer svojim mekim krznom zadovoljavaju potrebu za maženjem koju često imaju mališani.

Uz to, mačke su vrlo samostalne. Međutim, trebale bi imati mogućnost izlaska iz kuće. Ako se mačke drže samo u zatvorenom prostoru, trebali biste odabrati dvije: jedna će se dosađivati.

Budući da su mačke vrlo neovisne, djeca moraju naučiti kad ih je najbolje ostaviti na miru kako ih ne bi ogreble, pa čak i ugrizle.

Ako razmišljate o tome da uzmete jednu ili dvije mačke, pokušajte potražiti po udrugama i azilima koji su puni prijatelja koji jedva čekaju svoj dom. I na kraju ne zaboravite – mačke lako napune 20!

Pas kao kućni ljubimac

Na popisu želja pas je obično prvi! Zašto? Psi su doista idealan partner za djecu (ako odaberete pravu pasminu). Simpatičniji je od ostalih životinja, uvijek je spreman za igru ​​i jača samopouzdanje.

Pas, za razliku od mačke, treba puno više skrbi i to je aspekt koji se mora uzeti u obzir prije nego što ga uzmete. Izlazite u šetnju tri puta dnevno bez obzira na vremenske prilike i doba dana.

Sa psom čak neće biti lako otići na odmor. Sve to i puno više dio je svakodnevnog života vlasnika pasa, a da ne spominjemo kako bi vjerni četveronožni prijatelj trebao posjetiti školu za pse kako bi stekao barem osnovni odgoj.

Što ako dijete želi papigu?

Svatko tko je ikad imao papigicu zna koliko zabave i užitka može pružiti. Lijepe su za gledanje, s perjem u tisuću boja, nježne životinje s kojima se možete zabaviti i šaliti.

Papige su kućni ljubimci, ali one su prvi kojima je potreban suputnik: pa ako je moguće, bolje uzmite par! Djeca često ne smatraju ptice toliko zanimljivima zato što se s njime teže maziti negoli sa psima ili mačkama.

Iz tog razloga, papige su pogodnije za stariju djecu, sposobnu pokazati zanimanje za njih. Da biste ih držali, potreban je dovoljno velik kavez da se mogu slobodno kretati i letjeti.

Čak i ako su male životinje, one i dalje imaju fiziološku potrebu za kretanjem. Žive dugo, čak i 15 godina, pa ako dijete kad jednom odraste više ne bude zainteresirano, znajte da će životinja i dalje biti s vama!

Prednosti i nedostaci kunića

Kunići, suprotno uvriježenom mišljenju, nisu kućni ljubimci prikladni za malu djecu jer u prvom redu ne vole da ih se podiže, drži u rukama i mazi, a vožnja im je obično više nego neugodna.

Ako se odlučite za kunića kao kućnog ljubimca, morate mu osigurati dovoljno mjesta, a uobičajeni kavezi često su premali.

Ostavite dva četvorna metra prostora po životinji. Kuniće također treba držati u paru, u idealnom slučaju jednog kastriranog, a drugog ne. Kuniće je vrlo lako održavati, obično ih se trenira kod kuće, a ako se dobro brinete o njima, mogu živjeti 10 godina.

Ovi kućni ljubimci traže samo sijeno, vodu i svježe povrće (celer, mrkva, jabuke), kao i dovoljno prostora.

Zamorci kao kućni ljubimci

Vrlo su popularni kod djece u dobi od četiri do 14 godina, ali ista pravila vrijede kao i za kuniće. Ne vole da ih se diže i nosi te im treba puno prostora. Usput, zamorac nije prikladan partner za kunića, i obrnuto, čak i ako se to opetovano navodi.

To su potpuno različite vrste koje ne znaju što učiniti jedna s drugom!

Zamorci se ne uvježbavaju uvijek kod kuće, no o njima se lako brinuti i mogu živjeti otprilike od četiri do osam godina (iako također mogu znatno duže poživjeti).

Slično kao kod kunića, površine za njihove potrebe potrebno je čistiti dva puta tjedno.

Što ako vaše dijete želi miša ili hrčka?

Miševi obično postaju vrlo pitomi i dobri su partneri za igru. Međutim, obično žive samo oko dvije godine, tako da su suze vašeg djeteta nešto što možete očekivati.

Kavez treba čistiti svaka dva dana jer u suprotnome glodavci mogu neugodno zaudarati.

Hrčci su relativno jednostavni za održavanje, a osim što se skrivaju u kavezu, trebaju im samo hrana i voda, svježe povrće i voće, kao i nekoliko igračaka na koje se mogu popeti.

Prednosti i nedostaci riba kao kućnih ljubimaca

Ribe se smatraju najjednostavnijim “kućnim ljubimcima” i to je dijelom točno. Ne trebaju posebnu njegu, nego samo hranu i čistu vodu koja se u nekim akvarijima automatski stvara pomoću posebnog filtra.

Ribe bi trebale djelovati umirujuće na djecu. Ipak, ako želite pravi ribnjak u svome domu, potražite savjet stručnjaka, prije svega za pripremu prvog akvarija.

IZVOR: NOVILIST.HR