Otkrijte koje pasmine mačaka najduže žive

by | 30 srpnja, 2020

Iako nije rijetkost da mačke dožive 15 godina, postoje neke pasmine kod kojih je za to veća vjerojatnost. Nitko ne može jamčiti da će vaša mačka zagaziti u dvadesete, ali postoje odlučujući faktori kao što su geni i briga. Ako odaberete pasminu koja ima duži životni vijek, povećavate šanse da ćete dobar dio života proživjeti uz svoju mačku.

1. Sijamska mačka

Sijamska je mačka prava orijentalna ljepotica. Podrijetlom je iz nekadašnjeg Sijama, današnjeg Tajlanda. Vjeruje se da je pasmina stara više od 500 godina, a u Europu je stigla u drugoj polovici 19. stoljeća.

U prosjeku živi 12 do 20 godina.

2. Burmanska mačka

Burmanska mačka nastala je križanjem male smeđe mačke iz Burme i sijamske mačke. Zaigrana je, društvena i voli avanture. Njen prosječan životni vijek je 16 do 18 godina.

3. Savannah

Ova mačka preporučuje se samo iskusnim vlasnicima. Iako nije u potpunosti kućna mačka, može biti prijateljski nastrojena prema ljudima, a živi 12 do 20 godina.

4. Egipatski mau

Ime duguje tome što je bila prisutna u drevnoj egipatskoj kulturi, a odlikuje se predivnim točkastim krznom. Egipatski mau očekuje da ga se tretira kao ravnopravnog člana obitelji, a živi 12 do 15 godina.

5. Ragdoll

Ova pasmina je nježna, voli ljude i svugdje ih slijedi. Zdrava je, ali ponekad sklona bubrežnim kamencima i bolestima srca. Ipak, velike su šanse da poživi 15 i više godina.

IZVOR: INDEX.HR