Otkrivamo: Je li pranje lica pod tušem štetno za kožu?

Koža lica osjetljivija je od kože tijela

by | 18 kolovoza, 2021
tuširanje

Sigurni smo da ste barem jednom kad ste se tuširali, refleksno oprali lice pod tušem – jer što se loše može dogoditi?

Iako postoje brojne polemike oko ovog pitanja, ako ne ulazimo u detalje, dovoljno je sigurno prati lice pod tušem ako koristite pravilnu tehniku i proizvode te ne radite to prečesto – sve je stvar osobnog izbora. No postoje razlozi zašto se preispituje. Primjerice, voda iz tuša može biti prevruća za pranje lica, ako automatski uzmete gel za tuširanje s kojim ćete oprati lice ili koristite krivu tehniku pranja lica. Pa, krenimo redom.

Je li voda iz tuša prevruća za lice?
Općenito, kupati se u prevrućoj vodi nije dobro za bilo koji dio kože, a posebno za lice, jer oštećuje kožu i njezinu barijeru. Ako osjetite da je voda s kojom se tuširate prevruća za vaše lice, prevruća je i za ostatak tijela te tu tehniku ne bi trebali prakticirati. Smanjite temperaturu vode za nekoliko stupnjeva, barem kad perete lice, ako već ne možete isti ustupak napraviti i na ostatku kože. Koža lica je ipak osjetljivija od kože tijela te treba dodatnu njegu.

Je li loše koristiti gel za tuširanje na licu?
Agresivni gelovi za tuširanje ne bi vam uopće trebali biti opcija, a posebno ne za lice. Isto kao i s vrućom vodom, oni mogu biti uzrok suhe i oštećene kože te mogu oštetiti kožnu barijeru. Koristite nježne gelove za tuširanje i odvojeno čistače za lice jer se sastav proizvoda potpuno razlikuje. Ne želite ukloniti prirodna ulja sa svoje kože, pa pripazite da ne koristite proizvode koji sadrže alkohole ili parfeme.

Koja je ispravna tehnika čišćenja lica?
Iako službeno ne postoji ispravan način čišćenja lica, neformalno, on postoji i trebao bi početi s vlaženjem lica. Nakon što navlažite lice, nanesite gel za čišćenje na prste i nježno ga umasiravajte u lice dok ne počnu kliziti. Izbjegnite snažni pritisak na lice, pustite da odstoji 20 sekundi preparat za čišćenje na koži i zatim temeljito isperite te nastavite s njegom.

Foto: torwai via Getty Images