Oslobodite se pretjeranog sjaja: Riješite problem masne kože

by | 1 lipnja, 2014

Problem pretjeranog sjaja masne kože posebno je izražen kada dođe toplije vrijeme. Pročitajte nekoliko savjeta kako da njegujete kožu i kako da to izbjegnete.

masna koza

Sjaju masne kože, posebno u T-zoni, može doprinijeti nekoliko faktora: stres, poremećaj hormona, ali ovaj tip kože može biti i nasljedan ili “izazvan” šminkom.

Iako zvuči potpuno naopako, za njegovanje masne kože trebalo bi koristiti ulje. I ovaj tip kože je ponekad suh, ali ne biste je trebali tretirati raznim hidratantnim kremama. Umjesto toga, dovoljno je nekoliko kapi prirodnog ulja jojobe, kokosovo, bademovo ili maslinovo ulje. Na ovaj način signalizirat ćete koži kako nema potrebe da proizvodi toliko masnoće.

Osobe koje imaju masnu kožu također ne bi trebale previše često tretirati kožu različitim sapunima za lice jer će to “natjerati” kožu da proizvodi više masnoće, kako bi nadoknadila gubitak nakon pranja sapunom.

Pokušajte držati ruke dalje od lica. Koža prstiju sadrži određene masnoće koje se dodirom lako prenesu na lice, zajedno s prljavštinom i bakterijama. Dakle, jasno je – rezultat dodirivanja lica bit će masnija koža.

Ukoliko imate problem s masnom kožom, trebali biste obratiti pažnju i na prehranu. Hormonske promjene jedan su od uzroka kože sjajne od masnoće, pa biste trebali izbjegavati prerađenu hranu, a jesti više voća i povrća. Također, pokušajte unositi manje mliječnih proizvoda jer i oni pospješuju proizvodnju masnoće.

Masnu kožu dobro je ponekad istrljati narančinom korom kako biste uklonili višak masnoće s lica. Narančina kora u sebi sadrži određene supstancije koje pomažu i u uklanjanju mitesera. Ukoliko imate ovaj tip kože, kao piling možete koristiti i mješavinu šećera i meda ili maslinovog ulja.

Za svaki slučaj, sa sobom nosite papirnate maramice kako biste mogli obrisati masni sjaj s lica s vremena na vrijeme. Također, djevojkama s masnom kožom preporučuje se korištenje pudera u prahu ili kamenu, nikako tekućeg pudera.

Izvor: Mondo