Osam savjeta za pripremu zdravog roštilja

by | 2 svibnja, 2014

Ako roštilj pečete na prejakoj vatri, pa meso i druga hrana zagore, dolazi do stvaranja kemikalija koje su povezane s većim rizikom nastanka određenih tumora. Stoga stručnjaci savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidansima, poput ružmarina, jer ćete tako smanjiti ili otkloniti prisutnost štetnih tvari.

priprema-rostilja-490x326

Uporaba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.

Meso koje se priprema u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak papra i soli; u marinadi od origana, majčine dušice, češnjaka i luka, te u marinadi od origana, bosiljka, luka i peršina, ima manje vrijednosti štetnih spojeva od klasično pripremljenih.

Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:

• Roštilj mora biti čist, nakon svakog pečenja operite rešetke roštilja

• Sirovo meso čuvajte u hladnjaku sve dok ne dođe trenutak da ga stavite na roštilj

• Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća

• Meso roštiljajte na laganoj temperaturi – koristite termometar ako ne znate procijeniti sami

• Ne dopustite da vam meso na nekim dijelovima postane crno, a ako se to dogodi, uklonite zagorjele dijelove prije posluživanja

• Prije pečenja uklonite višak masnoće kako biste smanjili rizik od zagorijevanja

• Pecite nemasno, krto meso umjesto kobasica i hamburgera

• Da biste spriječili izgaranje – kobasice pecite na kraju

• Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krumpira i patlidžana

• Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz začine, malo luka i sok od limuna

Izvor: net.hr

Tagovi: