Osam mitova o vježbanju u koje morate prestati vjerovati

by | 26 kolovoza, 2020

Redovno vježbanje i fizička aktivnost pomoći će vam u mršavljenju, održavanju kondicije, učvršćivanju tijela te podizanju raspoloženja te u održavanju mentalnog zdravlja.

No ako ste početnici koji se tek upoznaju sa svijetom vježbanja, vrlo vjerojatno ćete naići na krive informacije i mitove u koje nikako ne biste trebali vjerovati. U nastavku razbijamo te mitove.

Kako biste bili u formi dovoljno je vježbati jednom ili dvaput tjedno

Stručnjaci i znanost kažu kako je za rezultate potrebno imati barem tri treninga tjedno. Savršeno bi bilo kada biste se svaki dan bavili nekom fizičkom aktivnošću, pa čak i šetanjem.

Najbolje vrijeme za vježbanje je rano jutro

Najbolje vrijeme za vježbanje je ono vrijeme koje vama odgovara i ono vrijeme u kojem se možete posvetiti treningu. Trening bi vam trebao postati dio rutine, stoga se nemojte forsirati raditi ga u vrijeme koje vam ne odgovara.

Dizanje utega pretvara mast u mišiće

Masnoću nije moguće pretvoriti u mišićnu masu jer se, prije svega, radi o različitim vrstama tkiva. No pravilnom prehranom i vježbanjem možete spaliti masti te zatim izgraditi mišićnu masu.

Slagalice i mentalne igre najbolje su vježbe za mozak

Znanstveno je dokazano da fizička aktivnost i treninzi utječu bolje na mozak i mentalno zdravlje nego što to čine mentalne igre.

Vježbanje je najbolji i najučinkovitiji način za skidanje kilograma

Ako želite smršavjeti, morate znati da ne možete jesti što god poželite pa sve to samo “izbaciti” iz tijela vježbanjem. Stručnjaci kažu kako je potrebno promijeniti prehranu, jer u skidanju kilograma zdrava hrana ima puno veću ulogu od vježbanja.

Potrebno je barem dva tjedna da ispadnete iz kondicije

Kod većine ljudi mišići se počinju opuštati nakon tjedan dana pauze od vježbanja. Dakle, potrebno je biti redovan u treninzima jer samo u sedam dana vaše tijelo može izaći iz forme.

Trčanje na duge staze idealan je način za postizanje rezultata

Brzo trčanje na kratke staze može biti jednako dobro kao i trčanje koje traje satima. Znanstveno je dokazano da je trčanje u trajanju od sat vremena tjedno jednako dobro za zdravlje kao i trčanje od tri i više sati tjedno.

Sportska pića najbolja su za rehidraciju nakon treninga

Većina sportskih pića u sebi sadrži veliku količinu šećera, stoga pri kupnji istih morate biti oprezni. Stručnjaci nakon treninga preporučuju običnu vodu i hranu bogatu proteinima.