OMILJENE MACE imaju skroz drukčiji životni vijek od onoga što se misli

by | 16 lipnja, 2019

Dobro znamo kako se za mačke kaže da imaju devet života, no njihov stvarni životni vijek ovisi o puno faktora. Sigurno ste se susreli s pričama o mačkama koje žive i više od 30 godina. U Guinnessovoj knjizi rekorda postoji podatak o mački koja je živjela do 38. godine. Ono što je kod mačaka vrlo zanimljivo, i u isto vrijeme čudno, jest činjenica da mačke vrlo brzo sazrijevaju. Mačka u drugoj godini života zrela je kao čovjek od 24 godine.

Nakon toga, proces starenja smanjuje se osam do pet puta kako godine odmiču. Prije svega, moramo reći da životni vijek mačke ovisi o tome radi li se o kućnoj ili maci s ulice. Ulične mace susreću se s više problema i teškoća. Osim što se svakodnevno bore da dođu do hrane, moraju se boriti i s drugim životinjama, brinuti se za mačiće te se boriti s raznim bolestima od kojih se ne liječe. Osim toga, u stalnoj su opasnosti od ozljeda i smrti – moraju paziti na promet, otrove koje ostavljaju ljudi te na druge životinje koje ih napadaju.

Zbog svih tih uvjeta, ulične mace žive samo dvije do pet godina. Životni vijek kućne mace je dulji. One se ne moraju boriti sa svim tegobama s kojima se susreću ulične mace. Njihovi se vlasnici brinu i o hrani, higijeni, zdravlju i o tome da njihove ljubimice dobiju dovoljno ljubavi i pažnje. Upravo zbog toga, prosječni životni vijek im je od 12 do 15 godina.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR

Tagovi: