OBAVEZNO POSJETITE! Deset tajnih cool mjesta u Beogradu

by | 24 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Parfem napravljen samo za vas, tržnica na koju dolazite po mraku, wine bar u kojem možete “doručkovati i navečer”. Vodimo vas na virtualnu turu mjestima Beograda koja poznaje i obožava lokalno stanovništvo, a neke od njih turisti tek otkrivaju.

Iako se obično veže uz dobru zabavu, noćni provod i klubove, srpska prijestolnica sve više zaokuplja pažnju neobičnim, zanimljivim i inspirativnim prostorima. Donosimo popis najaktualnijih, a ponekih i turistima još uvijek neotkrivenih mjesta u Beogradu.

PARFUMERIJA “Sava”
Čuveni BBC nedavno je snimio reportažu o posljednjem majstoru parfumeru u Beogradu. Nažalost, među mnogobrojnim zanatima koji su na izdisaju, nalazi se i ovaj. Od 23 parfemska dućana, koliko ih je bilo nekoć, u srpskoj prijestolnici ostao je samo jedan. Ušuškan u Ulici kralja Petra 75, parfumerija “Sava” odolijeva vremenu, a njezin vlasnik Nenad Jovanov svakodnevno strpljivo miješa mirise. U ovoj maloj mirisnoj radionici, sve je isto kao i kolovoza davne 1954. godine, kada su na ovoj adresi prvi put otvorena vrata ljubiteljima parfema i fine kozmetike. Identične bočice, police, pribor za izradu, kao i pumpice iz tridesetih godina 20. stoljeća, vraćaju u neka stara vremena. Iako posao ne ide dobro kao nekoć, ljubazni Nos (kako se stručno zovu dizajneri mirisa) ne namjerava odustati od zanata. U njegovom laboratoriju stvaraju se originalni parfemi od različitih eteričnih ulja, a trenutačno je u ponudi više od 30 mirisnih nota. Svakoj mušteriji Jovanov poklanja potpunu pažnju, a izlazi ususret i onima koji žele imati parfem napravljen posebno za njih.

BISTRO “Cveće zla”
U neposrednoj blizini u blizini Kalenić pijace, u Nevesinjskoj 12, otvoren je “Cveće zla Deli Wine bar”.  Ime je oda čuvenom hedonistu Baudelaireu, a ideja se rodila na jednoj tržnici u Madridu. Zamisao je bila da se otvori mjesto u kojem možeš popiti vino na čašu, kupiti komad kruha i 100 grama šunke. Ovdje ništa nije ušminkano i formalno, svi se pomalo gurkaju i to je baš je lijepo. Na jelovniku je miks tradicionalnih, kavanskih, maminih i modernih jela koja se kreću od teleće plećke i domaće juhe preko burgera do pastramija (jako začinjena, marinirana dimljena govedina) i pork belly sendviča od svinjske potrbušine, okupane u začinima, s mileramom, hrenom, potočarkom, krastavcem i sve to u divnoj “Šarlo kifli”, koja je najveći hit. Možda se može reći da je ovo fast food, ali je stvar u tome što se namirnice i sastojci pripremaju restoranski. Vremensko ograničenje za doručak ne postoji, dakle, doručkovati možete i navečer. U bistrou se služi samo kava, voda i vino: od pristupačnih prošeka, preko srednjih vina gdje je dobar odnos cijene i kvalitete, pa sve do najskupljih. Sve delikatese, mortadele, pileća i pureća prsa rade sami i mogu se ponijeti kući ili jesti na licu mjesta. “Cveće zla” sastoji se od dvije razine – gornje koji je zamišljen kao bistro bar, gdje se s nogu za kratko vrijeme nešto pojede, i donje – speak easy bar, za duži boravak, gdje se također može jesti i piti, ali ne na brzinu, s nogu, nego lagano. Donja razina zamišljena je tako da možete sjediti do kasno u noć. Mračno je, ali obećavaju da neće postati klub.

ART KOMUNA “Dorćol Platz”
“Dorćol Platz”, novo omiljeno mjesto beogradskih hipstera, jest multidisciplinarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude i mjesto susreta svih onih koji se zalažu za kulturne i društvene promjene. Art komuna “Dorćol Platz” (Dobračina 59b) želi mijenjati društvo i lokalnu zajednicu kroz kulturu, obrazovanje, zabavu, sport i tehnologiju. Uključivanjem afirmiranih i neafirmiranih domaćih i stranih umjetnika, studenata, znanstvenika i svih zainteresiranih pojedinaca i grupa, “Dorćol Platz” teži postati centar održivog kulturnog i društvenog razvoja. Kao prostor koji je otvoren za nove umjetničke forme i svjetske tendencije, doprinosi širenju kozmopolitskog duha Beograda. Ovdje se održavaju zanimljive predstave, panel-rasprave, festival cvijeća… Tu je i fantastično osmišljena igraonica za djecu Kliker.

ZEMUNSKI BUVLJAK
Zemunski buvljak je pravo mjesto za sve radoznale, ljude avanturističkog duha. Ova čarobna tržnica dijeli se na dva dijela – ograđeni i neograđeni. Do njega se najbrže stiže autobusima 15 i 78 (potrebno je sići na kraju Prvomajske). Zemunski buvljak radi samo nedjeljom i to rano, rano ujutro. Već tijekom noći, dakle sa subote na nedjelju, neki od prodavača izlaze kako bi postavili deku na asfalt (bolje rečeno ulicu) i da na taj način zauzeli svoje mjesto. Ponekad na buvljaku možete ugledati ljude sa svjetiljkama koji oko tri ili četiri poslije ponoći hodaju i razgledavaju. Ipak, bolje je biti tamo malo kasnije, između šest i sedam ujutro. Sedam je najkasnije, jer će inspekcija već oko pola devet početi tjerati prodavače u neograđenom dijelu, nakon čega se vi možete uputiti u obilazak ograđenog. Nije najčišće, gužva je i kaotično je, ali vrijedi truda. Često se mogu pronaći i stvari koje su nove, na sebi i dalje imaju etiketu i rezervne gumbiće. Ima tu antikviteta (nedavno je tamo pronađena rijetka i vrijedna knjiga iz 1863. godine), čudnih stvari i objektivno govoreći – krša. Cjenkanje je na ovakvim mjestima poželjno i očekivano. Savjet za kraj: ne pitajte odakle stvari na buvljaku, to ni Interpol ne zna.

RESTORAN “Enso”
ENSO predstavlja jednim potezom rukom nacrtan krug i označava trenutak kada je um slobodan i dozvoljava tijelu da nesputano stvara. On simbolizira apsolutnu harmoniju, snagu, minimalizam u izrazu i eleganciji. Koncept istoimenog restorana (Mitropolita Patra 8) spaja sve spomenute karakteristike, kako u izboru menija koji će predstavljati svojevrsnu fuziju Istoka, Zapadne Europe i tradicionalne srpske kuhinje, tako i u pripremanju i posluživanju hrane, i u dizajnu interijera. Naglasak je na drukčijim jelima, napravljenima na specifičan način, inspiriranima tradicionalnom kuhinjom. Jelo po kojem su poznati i koje je osvojilo srca kritičara je biftek koji je tri dana odležao, nakon čega se priprema na maslacu, češnjaku i majčinoj dušici. Odrezak se poslužuje na pireu od graška i prelijeva se umakom od junećih kostiju. Uz jelo idu kremaste sezonske gljive i goveđi rep, pripreman u crvenom vinu.

CONCEPT STORE “Makadam”
“Makadam” je mjesto gdje možete pronaći prelijepe stvari pronađene po zabačenim srpskim selima i gradovima, ali i po dućanima mladih primijenjenih umjetnika. Prodajni prostor nalazi se na Kosančićevom vencu (po čijoj kaldrmi je i dobio ime). Interijer je tako osmišljen da svaki predmet dođe do izražaja i da se tradicionalni komadi uklope uz suvremene predmete. Osim antikviteta, ovdje možete pronaći čuvene džempere iz Sirogojna, predmete od drva, rogoza, umjetničku lončariju, moderno tkane jastuke i prostirke inspirirane čuvenim pirotskim tepisima. “Makadam” je osmišljen kao prostor u kojem se predstavlja Srbija. Tvorac ovog koncepta, Milena Radenković, putuje po cijeloj zemlji u potrazi za zaboravljenim biserima koje otkriva, vraća im sjaj i donosi ih u svoj dućan. Podržavaju i male poljoprivrednike koji stvaraju proizvode vrhunske kvalitete. U bistrou u okviru dućana poslužuju se pažljivo odabrana autentična, autohtona vina, piva i rakije, ali i druge domaće delikatese.

GALERIJA “Blatobran”
Grupa beogradskih umjetnika željela je oformiti centar stalne razmjene novih ideja i promocije suvremene umjetnosti i dizajna. Tako je nastala galerija “Blatobran” u Gospodar Jevremovoj broj 38. Od umjetničkih instalacija do društveno angažiranog dizajna, “Blatobran” teži daljnjem širenju kreativnog djelovanja u sve pore društvenog života, dajući svojim članovima kao i najširoj publici poticajan prostor za eksperimentiranje i inovacije kroz primjenu novih tehnika, materijala i oblika izražavanja. U prelijepom, prozračnom i modernom prostoru (dizajn interijera potpisuje studio AUTORI) u srcu Dorćola sada se nalazi malo keramičko carstvo prepuno lampi, šalica, umjetničkih predmeta i instalacija od keramike. “Blatobran” čini 12 umjetnika, a ono što je posebno zanimljivo je činjenica kako je stil svakog od umjetnika krajnje originalan i drukčiji, ali opet u savršenoj harmoniji s ostalima.

MUZEJ Nikole Tesle
Jedna od znamenitosti Beograda je Muzej Nikole Tesle koji čuva originalne dokumente, planove, crteže, knjige i časopise, fotografije, tehničke eksponate, instrumente i uređaje koji se broje u tisućama, koliko i postoji razloga za posjetu ovom veličanstvenom muzeju. Smješten nadomak centra grada u prelijepoj vili iz 1929. godine, muzej je unikatna institucija znanosti i kulture koji posjeduje originalnu osobnu ostavštinu čuvenog znanstvenika koji je izmijenio tijek svjetske budućnosti i čovječanstva. Muzej se nalazi u Krunskoj 51, na Vračaru. Radno vrijeme muzeja je od 10:00 do 18:00, a stručna tura počinje svakih sat vremena. Na kraju sesije pušta se film. Muzej ne radi ponedjeljkom. Fotografiranje je dozvoljeno sa i bez blica, a snimanje je zabranjeno. Ovdje ćete imati prilike pogledati originalnu ostavštinu Nikole Tesle, i to predmete i izume koje nećete vidjeti nigdje drugdje na svijetu. Stalni postav smatra se jedinstvenim u cijeloj zemlji, a sve to omogućeno je zahvaljujući Savi Kosanoviću, jedinom Teslinom nasljedniku, koji je i prenio cijelo njegovo vlasništvo u Beograd, 1951. godine. Ovdje je najveća zbirka spisa i dokumenata o svemu što je Tesla radio i osmišljavao, kao i urna s njegovim posmrtnim ostacima, kojoj je posvećena posebna prostorija.

MINI KAZALIŠTE “Le Studio”
“Le Studio” je novo, eksperimentalno kazalište koje se pamti zbog čistog i umjetnički nadasve snažnog kazališnog iskustva koje glumci, koji su toliko blizu publici ne izvode – nego dijele, potpuno vas uvlačeći u svijet u kojem granica između publike i predstave više ne postoji. “Le Studio” karakterizira ograničeni broj mjesta (50), te prijateljska atmosfera, koja se nakon predstave nastavlja uz opušteni razgovor s umjetničkim timom i dobrom glazbom. Zbog skromnih kapaciteta, preporučljivo je karte rezervirati unaprijed. Mjesta nisu numerirana. Predstave se održavaju petkom i subotom od 20 sati, a adresa kazališta je Venizelosova 42. Zbog udobnosti publike vrata se zatvaraju točno u 20:05. Svoju kartu za ovo nevjerojatno i vrlo živopisno iskustvo možete rezervirati putem e-maila [email protected].

REMAKE, HOUSE Fashion store
“Remake” je pravo mjesto ako tražite neki autentično beogradski suvenir ili, onako, sasvim bez razloga, želite sebi nešto pokloniti. U Ulici Kneza Sime Markovića 10 možete pronaći neodoljive predmete za dom koje su osmislile dvije umjetnice iz jedne obitelji, Antea Arizanovic Mutaović, slikarica i Jovana Božović, stilistica i kostimograf. One tu izlažu odbačene komade vintage porculana kojima su udahnule novi život, dizajnirane notese, blokove, printove, svjetiljke, pregače, šalove… izbor je raznolik i veliki. Uvijek duhoviti, “Remake” predmeti za dom unose vedru energiju svojih stvaratelja u domove novih vlasnika. Na ovome mjestu, odnedavno možete pronaći i dizajnirane beretke i košulje s vrlo inspirativnim i pomalo pomaknutim natpisima.