Noć kad je nestalo svjetla

by | 19 listopada, 2020

Karen White autorica je 27 uspješnih romana od kojih se posebno ističe Zvuk stakla koji je ujedno i njezin prvi roman preveden na hrvatski jezik. Od autorice bestselera iz serije Tradd Street romana dolazi najnoviji roman Noć kad je nestalo svjetla, čudesna priča o mladoj samohranoj majci koja otkriva da priroda pravog prijateljstva nikad nije onakva kakva se na prvi pogled čini. Roman Noć kad je nestalo svjetla u prijevodu Mirne Čubranić progovara o ljudskoj naravi i mentalitetu malih sredina. Kritičari se slažu da je ovaj roman spoj dvaju naslova koji su obilježili svjetsku književnu scenu: Male laži autorice Liane Moriarty prema kojem je snimljena popularna serija i Ubiti pticu rugalicu autorice Harper Lee, koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i postao klasik američke književnosti. Svojim čitateljima autorica u ovom romanu daje malo humora, malo drame, malo ljubavne priče i malo ubojstva. Kada se svi ti elementi pomiješaju nastaje čarobno djelo Noć kad je nestalo svjetla.

S nekoliko milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, romani ove autorice često završe na listama renomiranih, i mnogima nedostižnih, New York Timesa i USA Todaya.

White je udružila spisateljsko pero s Lauren Willig i Beatriz Williams, a rezultat te suradnje su tri naslova All the Ways We Said Goodbye, The Glass Ocean i The Forgotten Room, dok se četvrti roman očekuje 2022. godine.

“Jedna od najboljih knjiga Karen White, svježa kao netom pokošeni travnjak.” – The Huffington Post

“Ima sve što jedan chick-lit triler mora imati, ali autoričin osjećaj za povijest ovoj priči daje perspektivu kakvu u današnje vrijeme imaju rijetki romani za zabavu.” – Starnews

RADNJA:

Nedavno razvedena Merilee Talbot Dunlap dolazi sa svoje dvoje djece u Sweet Apple, predgrađe Atlante, Georgia. Kad njezin propali brak postane jedna od tema anonimnog lokalnog bloga, Merilee nalazi određenu utjehu i mir u društvu gradskog matrijarha Sugar Prescott. Zahvaljujući Sugarinim pričama Merilee počinje drukčije gledati na njihov gradić i njegove imućne kućanice u suknjicama za tenis i blistavim terencima, čak i na svoje novo prijateljstvo s glamuroznom mladom majkom Heather Blackford. U gradiću kao što je Sweet Apple, u kojem se grijesi i tajne skrivaju i iza zidova ograđenih palača, i u mračnoj šumi oko Merileeine kuće, privid je sve. Ali tri žene sve će se zaprepastiti kad shvate koliko ta obmana može biti opasna.