NJEGA OSJETLJIVE DJEČJE KOŽE KOD POJAVE PELENSKOG OSIPA

by | 24 rujna, 2018

Koža novorođenčadi i beba je osjetljivija te samim time i sklonija isušivanju. Kako se još uvijek razvija, debljina bebine kože iznosi samo jednu petinu debljine kože odraslih. Ima isti broj slojeva, ali je svaki sloj znatno tanji, što ju čini osobito nježnom. To znači da je funkcija zaštitnog sloja ugrožena i bebina je koža manje otporna, osjetljiva na kemijske i fizičke utjecaje te sklona isušivanju. Budući da je bebina koža osjetljivija od kože odraslih, bitno je znati kako je njegovati da bi ostala zdrava. Nažalost, pojava izrazito suhe kože kod dojenčadi vrlo je česta u današnje vrijeme osobito na obrazima i u pelenskom predjelu. Ako se ne njeguje proizvodima koji su klinički i dermatološki dokazano nježni prema suhoj dječjoj koži, može doći do dodatnih komplikacija i stvaranja površinskih ozljeda.

Pelene su neophodne kada je u pitanju briga o novorođenčadi i bebama. Nažalost, pelenska regija posebno je osjetljivo i nježno područje, a stalna izloženost vlazi, toplini i trenju pelena često će dovesti do upaljenog i crvenog pelenskog područja poznatog pod nazivom pelenski osip. Pelenski osip se često pojavljuje kod beba u dobi između devet i 12 mjeseci. Ovaj najčešći oblik iritativnog dermatitisa u dojenačkoj dobi lako je prepoznati. Bebina koža je crvena i upaljena, s oteklinama u području pelena. Ako se upaljena i crvena koža odmah ne njeguje odgovarajućim proizvodima, može doći po pogoršanja i pojave mjehurića i otvorenih rana. Zato je važno kod svakog mijenjanja pelena nježno i temeljito očistiti bebinu guzu kako bi se spriječila iritacija kože i kako bi bebi bilo ugodno.

Kada dođe do pojave pelenskog osipa, osobito je važna odgovarajuća njega koja će umiriti upaljenu kožu i pružiti dovoljnu količinu hidratacije pelenskom području. Kako se radi o području koje je stalno izloženo vlazi, potreban je proizvod koji će potaknuti što brže zacjeljivanje. Sljedeći savjeti pomoći će vam spriječiti pojavu pelenskog osipa, ali i liječenje ako do njega dođe:

– Najbolja obrana od pelenskog osipa je to da dijete bude suho, zato je pelene potrebno mijenjati što češće kako bi se smanjila vlažnosti kože. Vlažna područja potiču razvoj bakterija i sklonija su upalama.

– Prilikom svakog previjanja, važno je dobro očistiti pelensko područje. Nikad nemojte dijete brisati trljanjem, nego samo laganim tapkanjem.

– Pri mijenjaju pelena na obrisanu bebinu kožu nanesite tanak sloj masti za obnavljanje kože koji će stvoriti zaštitni film i zaštiti kožu od trenja pelene te tako spriječiti pelenski osip.

– Pelene nemojte prejako stegnuti kako biste omogućili strujanje zraka kroz njih.

– Ako je došlo do pojave pelenskog osipa, pri svakom mijenjanju pelena na čistu bebinu guzu nanesite mast s pantenol i glicerinom koja će umiriti kožu, stvoriti zaštitni sloj koji će spriječiti prodiranje bakterija i drugih vanjskih čimbenika te potaknuti bržu regeneraciju oštećene kože.

– Ako je moguće, svaki dan, bar malo vremena, ostavite dijete bez pelena kako bi se izračilo pelensko područje.

Hansaplast mast za obnavljanje kože

Kod pelenskog osipa kože doći do stvaranja površinske ozljede čije zacjeljivanje može biti dugotrajno i bolno, zato je potrebno izabrati njegu koja će ubrzati postupak obnavljanja kože.

Stručnjaci iz Hansaplasta predlažu svakodnevno nanošenje Hansaplast masti za obnavljanje kože sve dok površinska ozljeda u potpunosti ne zacijeli kako biste dvostruko ubrzali proces zacjeljivanja.

Kako bi se spriječio nastanak površinskih ozljeda, prilikom mijenjanja pelena potrebno je nanijeti tanki sloj Hansaplast masti za obnavljanje kože. Blaga formula Hansaplast masti za obnavljanje, sa samo nekoliko sastojaka, idealna je za osjetljivu kožu beba. Stvaranjem zaštitnog sloja Hansaplast mast za obnavljanje kože pomoći će u obnovi i ostaviti dječju kožu nježnom i zaglađenom.

Tagovi: