NISU SAMO ŽENE PROBLEMATIČNE! I muškarcima itekako otkucava biološki sat

by | 31 svibnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ova studija obuhvatila je čak 40 godina istraživanja. Naime, studijom koja je provedena na Sveučilištu Rutgers obuhvaćena je analiza 40 godina istraživanja, a zaključilo se da muškarci, kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava. Skupina istraživača zaključila je da su muškarci stariji od 45 godina manje plodni, a njihove partnerice imaju veći rizik od preeklampsije, trudničkog dijabetesa i preuranjenog poroda. Osim toga, djeca starijih očeva imaju veću vjerojatnost da će se roditi prije termina, imaju veći rizik od srčanih bolesti i manje porođajne težine, a spominje se čak i veći rizik od autizma. Iako nije poznato što uzrokuje takve posljedice, znanstvenici vjeruju da bi problem mogao biti u prirodno nižoj razini testosterona.

“Iako je općeprihvaćeno da fiziološke promjene koje se javljaju u žena nakon 35. godine mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, većina muškaraca ne shvaća da njihova starija dob ima sličan učinak”, rekla je autorica studije Gloria Bachmann i direktorica Instituta za zdravlje žena u medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson.

Kako je ovim istraživanjem zaključeno, muškarci bi trebali postati očevi do 35. godine kako bi izbjegli narušavanje zdravlja svojih partnerica i djece, prema pisanju “Daily Maila”.

IZVOR: INDEX.HR