Nemojte bacati koru od banane – pruža genijalne beneficije vašoj koži

by | 7 veljače, 2021
banana

Nakon što ste stavili bananu u svoj smoothie ili zobenu kašu, njezinu koru ste vjerojatno bacili, no idući put razmislite bolje jer i ona sadrži brojna svojstva od kojih možemo imati beneficije za kožu i kosu.

Banane sadrže hranjive tvari koje su ključne za naš organizam, poput kalija, vitamina B6, vlakana i vitamina C. One snižavaju krvni tlak, zaustavljaju starenje, preveniraju karcinom, a njihova kora bogata je antioksidansima, C i E vitaminima, željezom manganom i karotenoidima. Osim u beauty svrhe, koru od banane možete koristiti i za čišćenje srebra ili kao kompost za vašw biljke, no u nastavku pročitajte još praktičnih načina kako je iskoristiti prije nego što je bacite u BIO otpad.

Izliječite bradavice
Unutarnjom stranom kore premažite bradavicu svaku večer, koru zamotajte preko bradavice i ostavite do ujutro. Bradavica bi trebala nestati za dva tjedna.

Piling za kožu
Koža banane sadrži C i E vitamin, kalij, cink, željezo i mangan, ali i lutein i karotenoide. Sve te navedene hranjive tvari mogu smanjiti upalu kože i izbijanje akni. Zato, kad se ujutro probudite i pojedete bananu za doručak ili je stavite u svoj smoothie, iskoristite njezinu koru. Prođite njome po licu i ostavite da djeluje pet minuta. Nakon toga isperite lice.

banana

Genijalna svojstva za kožu
Osim što možete napraviti piling, kora od banana može vam pomoći i u reduciranju natečenih podočnjaka, hidratizaciji kože, a navodno pomaže i kod psorijaze ako stavite koru na zahvaćeni dio kože, pa smanjuje svrbež. Iako klinička ispitivanja ne jamče sva ova svojstva, dokazano je da je banana puna antioksidanasa koji su povezani s brojnim zdravstvenim beneficijima, a kora sadrži i karotenoide te ima protuupalna svojstva, pa ne šteti probati.

Izbjeljivanje zubi
Već ste sigurno zapamtili da je kora banane, pogotovo ona zrele banane, bogata kalijem, a upravo on može pomoći u smanjenju žutih mrlja na zubima koje se pojavljuju kao rezultat ispijanja određenih pića, poput kave i čaja, ali i konzumiranjem određene hrane kao što su borovnice i maline. Kako biste pokušali stati tome na kraj, uzmite unutarnji dio kore banane i protrljajte po zubima. Ostavite dvije minute i zatim isperite. Probajte ponavljati svaki dan.

Zdrava kosa
Mnogi brendovi koriste u svojim proizvodima za kosu koru od banana jer čini kosu mekšom i sjajnijom. Kao što smo naveli, kora od banana sadrži antioksidanse koji u ovom slučaju neutraliziraju slobodne radikale kako bi održali kosu snažnom i zdravom.

Foto: Pexels