Nemaš vremena!

by | 30 studenoga, 2015

SEKS I JAD KOLUMNA3

Čitam neki dan na internetu tekst o ženi koja je provela pola svog života osvrćući se na mišljenje pogrešnih ljudi. Kaže kako je tek kada je napunila 50 godina shvatila prave vrijednosti života. Shvatila je da je prestara za osam stvari koje su je sputavale cijeli život. Pa kaže:

• Prestara sam da bih šutjela

Ne želim više šutjeti kada mi netko kaže nešto što mi ne odgovara. Ne želim klimati glavom ili se složiti sa svakim glupim i samodovoljnim čovjekom. Ne želim šutjeti na nepravdu. Kada vidim da nešto nije u redu, želim vikati naglas, jer je život postao prekratak da bi se o nepravdi šutjelo.

• Prestara sam da bih se brinula kako izgledam drugim ljudima
… Imam bora ne zna im se broj, sjeda mi je svaka druga dlaka, ali sam tek sada zadovoljna s tim kakva sam…

• Prestara sam da bih imala sitne, male grijehove
Sada sam dovoljno stara da imam samo grijehove. Čaša vina svaku večer postala je moja molitva. “Sladoled nedjeljom” preimenovala sam u grijeh zvan “sladoled svaki dan”. Tako sada uživam u svojim grijehovima koje više ne mogu svrstati u male, jer su mi apetiti porasli.

• Prestara sam za neudobnu obuću
Sada gledam da me ništa u životu ne ograničava. A moje kretanje je godinama ograničavala visoka potpetica…

• Prestara sam da bih se ispričavala za svinjac po doma
Doma mi je svinjac jer imam nešto pametnije za raditi osim čišćenja…

• Prestara sam za nagomilavanje stvari po kući
Ne skupljam i ne čuvam više ništa… Uspomene čuvam isključivo u glavi…

• Prestara sam da bih se družila s ljudima koji mi ne odgovaraju
Zašto trpjeti neke nadobudne seljačine koji mi trgaju živce…

• Prestara sam da bih nalazila dobro u svakom čovjeku
Zašto gubiti vrijeme? Nisu svi ljudi dobri. To je tako jednostavno…

Nisam mogla ne zapitati se: “Moramo li stvarno provesti pola svog života obazirajući se na mišljenja drugih ljudi, radeći stvari koje ne volimo a mislimo da moramo, da bismo tek tada shvatili prave životne vrijednosti? Moramo li postati “prestari” da bismo prestali raditi stvari koje nas sputavaju?”

Zašto SAD ne bismo prestali raditi stvari koje ne volimo, ili, još bolje, zašto upravo SAD ne bismo počeli raditi stvari koje volimo?!? Ova žena nabrojala je osam stvari koje su je sputavale i koje je nakon 50 godina odlučila prestati raditi. A ja ću vam nabrojati osam stvari za koje smatram da biste ih upravo od ovog trenutka trebale početi raditi. Pa da krenemo:

• Recite osobi koju volite da je volite!

Cijeli život nas uče kako nije bitno reći nekome da ga voliš, bitno je to pokazati! Neću reći da se ne slažem s time, ali mislim da nije dovoljno ni samo pokazati. Svi s vremena na vrijeme volimo čuti te čarobne riječi. Zašto ih onda tako teško izgovaramo? Evo, sad, ovog trena, baš sada, recite dragoj osobi “Volim te!” ako je blizu vas. Ako nije, uzmite tu divnu spravicu zvanu mobitel za koju znam da je trenutačno blizu vas, ako ne i u vašim rukama, i nazovite osobu do koje vam je stalo, recite joj te riječi, onako bez razloga, da biste joj uljepšali dan. Na kraju krajeva, uljepšat ćete dan sami sebi. Nikad ne znate kad će vam biti zadnja prilika reći te riječi nekome koga volite, bila to baka, majka, prijateljica, suprug, dečko, dijete… Sad je pravi trenutak, ne za pola sata, ne sutra, ne idući tjedan, ne kad dođete od frizera, ne kad kupite namirnice, ne kad napravite ručak, SAD i samo i isključivo SAD!!!

• Napravite nešto što želite napraviti već dugo vremena, ali nikako da se odlučite na to!

Skačite padobranom, pogledajte neki antologijski film za koji obećavate sebi već godinama da ćete ga pogledati ali nikako da nađete vremena, upišite tečaj plesa, upišite tečaj stranog jezika… SAD je pravi trenutak za to.

• Putujte!

Posjetite zemlju koju ste oduvijek željeli vidjeti ali nikad niste našli vremena, nikad niste imali dovoljno novaca, niste imali s kim! Nikad se stvari jednostavno nisu savršeno poklopile. Želite li da vam otkrijem tajnu? Stvari se nikad ni neće savršeno poklopiti. NIKAD! Nikad nećete imati idealnog partnera za putovanje, dovoljno novaca, slobodnog vremena i želje, uvijek će nešto od toga nedostajati. Zato kupite kartu i otputujte, SAD je pravo vrijeme za to, SAD i isključivo SAD je pravi trenutak, možda će i biti boljeg trenutka, ali što ako ne bude vas da iskoristite taj bolji trenutak, što ako se u tom boljem trenutku pojavi hrpa novih prepreka??? Dakle, opet to neće biti bolji trenutak od ovog SAD!

• Plešite na kiši!

Rekla bih SAD, al’ nisam sigurna da kiša trenutačno pada, pa sad možda i nije najbolji trenutak za to! Plešite svejedno, padala kiša ili ne, pjevajte, pjevajte pod tušem, na poslu, u autu, igrajte se u snijegu, ne zaboravite na dijete u sebi! SAD je pravi trenutak za to!

• Nasmijte se strancu u prolazu barem jednom dnevno!

Možda će vam na prvu to biti čudno, možda ćete dobiti poneki pogled koji govori: “Vidi ove luđakinje koja se smije bezveze!”, ali ako samo jednoj osobi uljepšate dan svojim osmijehom, onda se isplatilo. Potaknite lavinu osmijeha, natjerajte mrgude da se smiju. SAD, SAD, baš SAD!!!

• Uredite se!

Odjenite haljinu koju obožavate, onako bez razloga, da biste bili sami sebi predivni, otiđite na posao u njoj! A kad vas upitaju: “Kamo ćeš tako sređena?”, nabacite osmijeh na lice i recite: “Idem biti sretna i predivna!”. I vjerujte mi, SAD je pravi trenutak za to, jer, tko zna, sutra možda nećete stati u svoju najdražu haljinu, a i nema smisla da stoji u ormaru!

• Ljubite se!

Ljubite se, ljubite se, ljubite se, ima li na ovom svijetu išta ljepše od ljubljenja??? Ukradite poljubac i zagrljaj od svog dragog kad god stignete!

• Više se seksajte, a manje se jadajte!

Bravo Ella, odličan savjet, slobodno ga i sama iskoristi!
I slobodno dodajte, drage moje, ovom popisu što god vas usrećuje!
Kako kaže Colonia u jednoj od svojih pjesama:

Nisam nikad bila kao drugi
tratila vrijeme na gluposti
Živim od danas do sutra
i baš me briga, neću prestati.

Biti glavna zvijezda svih zabava
Potpuno luda nikad obična
Svi čekaju sudbinu
Ja nemam vremena.

Drage moje, budite glavne zvijezde svog života, pišite same svoju životnu priču, stranicu po stranicu, nikako nemojte dozvoliti da to radi netko umjesto vas! Budite lude, otkačene, drukčije, al’ budite sretne i, prije svega, budite svoje! Iz dana u dan dišite punim plućima i iskoristite život u potpunosti. SAD napravite stvari koje želite, nemojte čekati da se one same dogode, nemojte čekati sudbinu, nemojte dozvoliti da život prolazi pred vašim očima dok vi radite planove! SAD uzmite stvari u svoje ruke, SAD se pokrenite, nije bitno je li u pitanju neka velika životna odluka koju dugo odgađate, ili je u pitanju neka sitnica koja vas usrećuje. Kako god okrenete, imajte na umu da je život prekratak i ako nešto nemate u ovom životu, onda, vjerujte mi, NEMATE VREMENA na bacanje!