Nedavno je predstavljena aplikacija koja bi mogla pomoći tisućama beba

by | 1 travnja, 2020

Mobilna aplikacija kojom korisnici mogu testirati novorođenčad mogla bi biti učinkovita i jeftina metoda spašavanja tisuća života. Žutica, problem s jetrom koji izaziva žutilo kože i očiju, uzrokuje 114 tisuća smrti novorođenčadi u svijetu i invaliditet 178 tisuća.

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove pokusne studije znanstvenika s londonskog sveučilišta, objavljene u časopisu PLOS ONE, mogu biti velika pomoć zdravstvenim radnicima u siromašnijim krajevima svijeta.

“U mnogim dijelovima svijeta primalje i medicinske sestre oslanjaju se samo na svoj vid u otkrivanju žutice. A to je, naravno, nepouzdano”, kazao je glavni autor studije Terence Leung sa sveučilišnog odjela za biomedcinsko inženjerstvo.

“Naša metoda osigurava puno precizniju procjenu i jamči da ozbiljniji slučajevi neće proći neopaženo. Čekamo rezultate veće studije, ali uvjereni smo da aplikacijom možemo spasiti tisuće života”, kazao je.

Žuticu uzrokuje previsoka razina bilirubina, kemijskog spoja koji nastaje uobičajenom razgradnjom crvenih krvnih stanica.

Većina slučajeva je bezopasna, ali u nekim slučajevima neurotoksičan oblik bilirubina može ući u mozak i uzrokovati smrt ili cerebralnu paralizu i oštećenja sluha i vida.

Novorođenčadi koja su sumnjiva na žuticu u rodilištima se ispituje krv, no problem je u tome što se mnogi slučajevi pojavljuju naknadno, kad dijete stigne kući.

U ovoj malenoj studiji znanstvenici su fotografirali 37 novorođenih koji su upućeni na vađenje krvi zbog sumnje na žuticu. Fotografije su zatim obrađene kako bi se uklonile distorzije zbog pozadinskog svjetla i samo po žutilu očiju predvidjela razina bilirubina.

Rezultati su zatim uspoređeni s rezultatima ispitivanja krvi. Algoritam je točno identificirao sve slučajeve koji su zahtijevali liječenje, ali je nešto manje uspješno razlučio one koji tretman nisu trebali.

Postotak uspješnosti usporediv je s bilirubinometrom, ručnim uređajem koji kroz kožu mjeri njegovu razinu i preporučuje se primaljama na korištenje, ali stoji 6000 dolara.

Trenutačno je u tijeku ispitivanje aplikacije na puno većem uzorku, točnije na više od 500 beba u Gani.

IZVOR: RTL.HR