Ne perete četku za kosu? Evo zašto i koliko često to morate činiti

by | 17 listopada, 2020

Kad je u pitanju higijena kose, mnogi od nas poprilično samouvjereno odgovorit će da o istoj vode računa.

Odgovarajući šampon, regenerator, njegujuća maska, hranjiva ulja te brojni drugi proizvodi mogu se naći na našim policama te na našoj kosi svakih nekoliko dana. No na higijenu četke za kosu velik broj ljudi redovno zaboravlja. Ako vam i dalje nije jasno u čemu je točno problem, probajte zamisliti sljedeći scenarij. Nakon što ste dobro oprali kosu te ju tretirali s odgovarajućim preparatima, uzimate u ruke četku s kojom ste se počešljali nekoliko stotina puta. Zamislite sve te odumrle stanice kože, prljavštinu i bakterije koje se sljubljuju s vašom, tek opranom, kosom. Ne zvuči baš higijenski, zar ne?

Koliko često trebate prati svoju četku?

Stručnjaci kažu da četku treba prati jednom do dvaput tjedno, a ako koristite suhi šampon te druge proizvode za kosu, trebali biste to činiti i češće. Za pranje četke ne morate kupovati posebne preparate, nego možete iskoristiti običan šampon za kosu kojim ćete ukloniti sve masnoće i prljavštinu.

Kako oprati četku?

Pranje četke započinjete tako što ćete najprije ukloniti nakupljene dlake. Kod toga će vam najbolje pomoći češalj te pinceta. Nakon što ste je očistili od nakupljenih vlasi, pomoću mlake vode i male količine šampona oprat ćete četku te je, zatim, ispirati dok ne nestane sav šampon. Tako opranu četku osušit ćete sušilom koje nikako ne smije biti na najvećoj temperaturi. Ako nemate naviku prati četku kojom se češljate, perite je za vrijeme tuširanja, odnosno pranja kose.

Foto: Adam Winger/Unsplash