Kako odabrati pravi šampon za kosu?

by | 20 lipnja, 2020

Šampon ne smije iritirati kožu vlasišta, mora biti neutralan ili blago kiseli i odgovarati vrsti kose koja se pere. Za osjetljivu kosu je ulje kadulje te lavande, koja je i protiv padanja.

Dobar šampon mora imati puno pjene. Ona olakšava pranje jer smanjuje mehaničko trenje i zapetljavanje kose, uklanja nečistoće s vlasišta, a pomaže i da šampon ostane na kosi.

Šamponi su pripravci za uklanjanje nečistoća s kose i vlasišta poput loja, ostataka uslijed prhutanja vlasišta, prašine i ostalih tvari kojima tamo nije mjesto. Mogu biti u obliku tekućih pripravaka, pasta i šampona za “suho pranje”. Ima ih različitih namjena, za suhu, masnu, oštećenu kosu te za dječju kosu ili medicinski, a važno je da ne iritiraju i ne senzibiliziraju kožu vlasišta.

Od šampona tražimo da kosa nakon pranja ima ugodan miris, da na nju minimalno djeluje statički elektricitet, da se sporije omašćuje, da kosa lijepo izgleda i lako se oblikuje. Osim tvari koje peru i uklanjaju nečistoće, šamponi imaju i različite dodatke. Sadrže i tvari koje ugušćuju proizvod kako ne bi bio previše tekući i iscurio iz ruku ili s glave, a za to se može koristiti kuhinjska sol.

Vrlo je važan i odgovarajući pH te je dobro da su šamponi neutralni ili blago kiseli.

Protiv kvarenja šamponima se dodaju konzervansi koji sprječavaju prekomjerno razmnožavanje mikroorganizama. Mogu biti prisutni i konzervansi iz reda parabena, no smatraju se sigurnima. Mnogima su važni i mirisni sastojci, a svatko ih može drukčije osjetiti. U šampone dodaju i bojila koja im daju konačan izgled, a u nekima služe za to da oboje vlasi. Šamponima dodaju tvari koje imaju njegujuće i zaštitno djelovanje, na primjer protiv isušivanja, prhuti, različite biljne komponente za bolju funkcionalnost…

Stručnjaci preporučuju uporabu manje agresivnih šampona.

Cijene šampona su vrlo različite, a u pravilu su šamponi s više kvalitetnijih sastojaka, primjerice različitih tvari iz biljaka, skuplji. Osim klasičnih šampona, na tržištu se nudi i mnoštvo prirodnijih pripravaka za pranje kose.

Nježnije verzije šampona moguće je napraviti i kod kuće.

Za pripravu šampona kod kuće potrebni su šalica vode, decilitar prirodne baze za šampone, mala količina sušenih biljaka, na primjer listovi koprive, mala žličica jojoba ili nekog drugog ulja, te nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Sušeno lišće koprive treba preliti vrućom vodom i ostaviti da se ohladi do kraja te procijediti. Treba pomiješati s ostalim sastojcima i koristiti kao običan šampon. Kao dodatak protiv peruti dobrim se smatra esencijalno ulje lavande, čajevca, ružmarina, za osjetljivu kosu dobar je dodatak ulje kadulje, lavande i divlje naranče, a protiv opadanja kose ulje ružmarina, lavande i cedra.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Instagram