Što su “stresne” bore i kako im možemo doskočiti?

by | 27 lipnja, 2020

Stresne bore teško se mogu prikriti šminkom i koliko god se trudili, one odaju kako se osjećate. Kad smo pod stresom, ne spavamo dovoljno, ne vježbamo onoliko često koliko bismo trebali. Kvaliteta naše prehrane također može patiti. Svi ti čimbenici mogu pridonijeti negativnim učincima ne samo na naše zdravlje nego i na našu kožu.

Smatra se da se stresne bore pojavljuju kao kombinacija posljedica kroničnog stresa te štetnih utjecaja iz okoliša kao što su toksini, zagađivači i izlaganje suncu. Najčešće će se pojaviti na području čela i između obrva (također poznatih kao “linije briga”).

Zašto dobivamo stresne bore?

Stres može proizlaziti iz posla, odnosa, financija pa čak i okruženja. No, zapravo što stoji iza svega toga? Kratak odgovor može se sažeti u jednu riječ: telomeri.

Telomeri su čepovi na kraju svakog lanca DNK koji štite naše kromosome. Kad se telomeri skraćuju do određene točke, više se ne mogu obnoviti, što će dovesti do znakova starenja, kako piše Byrdie.

Nadalje se napominje da pojedinci koji pate od mentalnih poremećaja, depresije, anksioznosti ili trauma mogu imati kraće telomere. Ispitivanja su provedena povezujući kraće telomere s kroničnim i psihološkim stresom zbog kojih je pojedinac skloniji borama.

Stresne bore i bore vezane za dob

Bore uzrokovane starenjem nastaju zbog smanjenja kolagena i elastina. U dvadesetima počinjemo stvarati manje kolagena. I iako ne možemo u potpunosti zaustaviti starenje, možemo ga usporiti prilagođavanjem načina života.

Stresne bore nastaju uslijed skraćivanja telomera kod ljudi koji su podvrgnuti dugoročnom psihološkom stresu. Ako ste u tridesetima i pod kroničnim stupnjom psihološkog stresa, možda ćete vidjeti pojavu i bora vezanih uz starosnu dob i stres, nasuprot nastanku samo starosnih bora.

Kako spriječiti nastanak stresnih bora?

Izbjegavanje stresa lakše je reći nego učiniti. No, ipak vrijedi pokušati. Izdvojili smo nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli pomoći u sprečavanju nastanka bora.

Stvorite rutinu. Preporučuje se provođenje rutine oslobađanja od stresa u svakodnevnom životu – to bi moglo značiti vježbanje, meditiranje ili vođenje dnevnika.

Ostanite hidratizirani. Kad ste pod kroničnim stresom, lako je zaboraviti pravilno se hidratizirati, što može pojačati problem. Vlažite kožu izvana i iznutra pijući dovoljno vode.

Izmijenite svoj stil života. Jedite dobro zaokruženu prehranu, ograničavajte unos alkohola, izbjegavate pušenje i često provodite tehnike disanja.

Spavajte dobro. Pokušajte si svakodnevno priuštiti osam sati sna jer je ovo važno vrijeme kada tijelo popravlja oštećenja na koži.

Nanosite ZF. Koristite kremu za sunčanje koja ima ZF od najmanje 30 (ili proizvode koji sadrže ZF), posebno na mjestima lica. Čak i u zimskim mjesecima!

Potaknite kolagen. Tretmani za stimulaciju kolagena mogu pomoći u sprečavanju i ublažavanju postojećih finih linija. Ti tretmani uključuju mikroizražavanje, kemijske pilinge i lasere.

Proizvodi za stresne bore

Od vitamina C do retinola, postoji prilična količina sastojaka koji se koriste u proizvodima za njegu kože koji mogu pomoći u borbi protiv ili ublažavanju bora uzrokovanih stresom.

Piling je ključan za cjelokupno zdravlje vaše kože. Voćni enzimi pilinga od bundeve, papaje ili ananasa odlično djeluju kako bi se uklonile odumrle stanice kože, što u suprotnome može postići da bore izgledaju izraženije.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Unsplash