NAPRAVITE VLASTITI PARFEM potpuno prirodno

by | 27 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Jedan od kreativnijih načina primjene aromaterapije zasigurno jest izrada vlastitoga parfema. Nudi nam širok spektar mirisa koje možemo koristiti i tako dobiti izvrstan prirodni parfem.

Za osobne potrebe parfemi se mogu izrađivati u biljnom ulju ili u 96-postotnom alkoholu. Uljni su parfemi nježniji, a miris na koži može ostati od četiri do šest sati, za razliku od alkoholnih koji puno brže hlape. Preporučuje se izrada u ulju jojobe jer je to ulje koje se teško kvari i nema miris koji bi prikrivao miris eteričnih ulja.

Prije same izrade važno je znati da se eterična ulja dijele prema hlapljivosti na tri note ili skupine – gornja, srednja i donja nota. Gornja nota sadrži ulja citrusa, začinskog bilja, ulja crnogorice poput bergamota, mandarina, limuna i slično. Ovi mirisi daju početni miris parfemu te brzo hlape. U srednju notu ubrajamo ulja koja se dobivaju od cvjetova (geranij, ylang yland, muškatna kadulja i slično), a vežu eterična ulja iz “gornje note”, produžuju im trajanje i stvaraju prijelaz iz gornje u donju notu. Naposljetku, u donju notu ubrajamo ulja koja se dobivaju iz korijena drveta, sjemenja, smole i slično. Imaju duboke i intenzivne mirise te usporavaju hlapljenje i produžuju trajanje.

Za stvaranje lijepog i ugodnog parfema, sve tri note moraju biti zastupljene, a gornja nota bi trebala prevladavati (40 do 50 posto).

Emma Matković