Napravite prirodni regenerator za kosu od poljske preslice!

by | 13 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Stručnjaci za kosu upozoravaju da pri korištenju regeneratora nakon pranja kose pazite na to da ga razmažete samo po vrhovima, tako da ne dospije na kožu zbog toga što može uzrokovati slabljenje folikula i lomljenje kose. Dogodi se upravo suprotno od onoga što želite postići.

Regeneratori za kosu obično zadrže kemikalije koje prekrivaju oštećenja na kosi, no ne uklanjaju ih. Kosa ne postaje zdravija uz primjenu regeneratora, nego samo izgleda sjajnija i mekša je na dodir zahvaljujući kemikalijama koje se nalaze u njemu. Nanesete li kemikalije na kožu vlasišta poput Sodium Lauryl Sulphata i Dioxana, one će se apsorbirati i vaš u krvotok.

Odgovor je u običnoj i sveprisutnoj poljskoj preslici (Equisetum arvense) od koje se može napraviti netoksičan i zdravi biljni regenerator uz koji će kosa zasjati uistinu prirodnim sjajem. Poljsku preslicu možete vrlo lako nabrati i sami. Ima je posvuda, po livadama i poljima, u vrtovima se nalazi korov kojeg se jedva rješavamo iako je riječ o vrlo korisnoj biljci, bogatoj silicijem, koja obogaćuje tlo, koristi se za pripravu bioloških gnojiva, te u biljnim pripravcima. Izgleda poput malog božićnog drvca, odnosno lijepe, otvorene zelene boje, a naraste do 30 cm visine. Skuplja se u ljetnim mjesecima, a suši ovješena u buketićima, koji vise naopako na prozračnom mjestu, suhom i sklonjenom od izravne svjetlosti.

Sastojci za jedan tretman:

20 stabiljki preslice i 700 ml kipuće vode

Priprema i primjena:

Stabiljke preslice stavite u veću posudu. Ako su svježe, natrgajte ih ili izgnječite prstima, a zatim ih prelijte kipućom vodom. Prekrijte ih i pustite neka odstoji dok se ne ohladi. Kad voda postane mlaka, procijedite tekućinu i prelijte ju preko svježe oprane kose te utrljajte u vlasište. Ocijedite kosu od tekućine, počešljajte ju, a zatim ju omotajte alufolijom (kao kad bojite kosu). Na glavu zatim stavite zagrijani ručnik, ili, u slučaju da je ljeto, malo se opustite pod suncem. Neka tako toplina potiče djelovanje biljnih supstancija barem 10 minuta, a ako je moguće, opustite se pola sata. Nakon toga, kosu osušite i oblikujte.