Jeste li primijetili da se vaša mačka voli izležavati u umivaoniku? Evo zašto je to tako

by | 15 lipnja, 2020

Mačke se neki put uistinu čudno ponašaju i za većinu tih ponašanja ne postoji jednostavno objašnjenje. No upravo ih te navike čine dražesnima, kako piše Rd.

Među čudnim ponašanjima je o spavanje u umivaoniku. Taman ste krenuli oprati zube ili ruke, a vaša omiljena dlakava ljubimica se sklupčala tamo i ne želi se maknuti.

Zašto mačke spavaju u umivaoniku?

“Postoji nekoliko teorija o tome zašto su mačke sklone spavati u umivaoniku, no to nije potpuno razjašnjeno”, kaže veterinarka dr. Rebecca Greenstein. Među teorijama je i ona koja kaže da mačke vole oblik umivaonika jer im prirodno odgovara obliku tijela te se ležeći u njemu osjećaju zaštićeno kao u kutiji ili u prekrivenom krevetu.

“Postoje studije koje su pokazale da se razina stresa kod mačaka bitno smanjuje kad imaju pristup mjestima na kojima se mogu sakriti, poput kutije. Stoga možemo zaključiti da sličan učinak ima i umivaonik”, rekla je.

Prema drugoj teoriji, mačke privlači ravna i hladna površina umivaonika. Nakon sunčanja na prozoru, upravo u umivaoniku mogu dobro ohladiti svoje krzno. Kupaonice u također obično tiha mjesta i nisu toliko prometna kao, primjerice, kuhinja ili dnevni boravak. Ondje se mačke mogu povući i uživati u tišini i miru.

“Umivaonici su na povišenom, pa odatle mogu sigurno promatrati svoj teritorij. Kod nekih mačaka spavanje u umivaoniku znači i da će od vlasnika dobiti poslasticu više ili će je dodatno maziti dok je nagovara da ode”, nastavila je veterinarka upozoravajući kako će mačke ako ih mazite i poklanjate im pažnju dok sjede u umivaoniku, ubuduće ga povezivati s pohvalom vlasnika i češće će se ondje vraćati kako bi dobile još.

I posljednja teorija pojašnjava da je umivaonik blizu slavine, a mačke više vole piti tekuću vodu nego onu u zdjelici, pa je to prilika da dođu do nje.

Je li s mačkom sve u redu ako spava u umivaoniku?

Generalno je spavanje u umivaoniku jedna od bizarnih mačjih zanimacija, no ako mačka učestalo traži da joj pustite vodu, možda nešto nije u redu.

“Posjetite veterinara kako biste provjerili da mačka nema problema s dijabetesom ili bolestima bubrega te zbog toga traži više vode. Ako je vaša mačka sredovječna ili starija, ako puno pije, urinira i gubi na težini ili pokazuje druge znakove bolesti, svakako posjetite veterinara kako biste isključili zdravstvene razloge njezinog interesa za slavinom i vodom općenito”, savjetovala je.

Kako spriječiti mačku da spava u umivaoniku?

Najjednostavnije je mački ograničiti pristup u kupaonicu. Zatvorite vrata kupaonice i koristite pohvalu za spavanje na drugim mjestima u kući. Nabavite im mačji krevet koji oblikom nalikuje na umivaonik i smjestite ga u tihu prostoriju u kući. Ako vam se pak čini da ga vaša mačka voli zbog svježe vode više nego zbog drijemanja, nabavite posudu koja cirkulacijom održava svježinu vode.

“I kao što biste učinili kod svakog ponašanja ljubimca koje želite ispraviti, posavjetujte se sa svojim veterinarom. Zato smo tu”, zaključila je Greenstein za kraj.

IZVOR: 24SATA.HR