NAMIRNICE KOJE ĆE VAM osigurati bujnu i zdravu kosu

by | 28 travnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Zdrava bujna kosa mnogima je samo pusta želja, no ima dosta i onih koji odluče napraviti nešto hrabro kod frizera, pa poslije požale zbog toga.

Sve što ste upropastili možete popraviti puno brže nego što mislite jer postoje namirnice koje potiču rast kose, pa evo šest najvažnijih:

Bademi – sadrže vitamin E i aktivno utječu na rast i jačanje vlasi. Prema savjetu liječnika dnevno treba unositi oko 30 grama badema.

Jaja – sadrže sve potrebne elemente koje odgovaraju kosi, a između ostalog biotin. Biotin je dodatak hrani koji regulira gubitak kose. U jajima ima dosta amino-kiselina koje su potrebne vlasima.

Losos – u sebi sadrži nezasićene omega-3 masnoće koje jačaju folikul vlasi i pomažu bržem rastu. U ovoj vrsti ribe postoji dosta vitamina B12 i željeza, koji će učiniti vašu kosu kvalitetnijom.

Piletina – sadrži dosta proteina i izravno utječe na proizvodnju keratina – tvari koja čini 80 posto vlasi. Stručnjaci kažu da je, uz piletinu, dobro jesti i puretinu.

Sjemenke bundeve – sadrže vitamine B1, B2, B3 i B4. Utječe na rast vlasi i preporučuje se dnevni unos sjemenki, posebno ako imate problem s opadanjem kose.

Školjke – one su zlatni rudnik cinka koji će učiniti da vaša kosa ima prirodan sjaj. Ova namirnica nije baš omiljena svakome, ali stručnjaci ističu da ne bi bilo loše jesti ih povremeno.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR