Nakon 11 festivalskih dana sinoć je završio 9. Fantastic Zagreb Film Festival

by | 8 srpnja, 2019

Vrući ljetni dani u Zagrebu bili su u znaku Fantastic Zagreb Film Festivala koji je projekcijom fantasy anime remek-djela Mirai koje potpisuje veliki japanski animator Mamoru Hosoda sinoć zaključio svoje deveto izdanje. U punih 11 festivalskih dana filmofili, ljubitelji filmske fantastike i žanrovske kinematografije, Zagrepčani te domaći i strani turisti u velikom su broju uživali u projekcijama na Ljetnoj pozornici Tuškanac, spektakularnoj prirodnoj oazi u srcu grada, kao i kultnom zagrebačkom Kinu Tuškanac.

Najatraktivniji filmski festival u Hrvatskoj i šire i ove je godine prikazao niz atraktivnih premijernih naslova iz cijelog svijeta, kao i nezaboravne žanrovske kultne klasike koji ove godine označavaju svoje velike jubileje među kojima su posebnu pozornost privukli Osmi putnik (Alien) Ridleya Scotta iz 1979. godine te Dina pješčani planet (Dune) Davida Lyncha iz 1984. godine, koji su do zadnjeg mjesta popunili veliku Ljetnu pozornicu Tuškanac! U ostalim festivalskim programima (Panorama, Japanime, Thrills&Chills, Americana) naslovi koji su oduševili ljubitelje filmske fantastike i žanrovske kinematografije te privukli najviše gledatelja bili su američki indie SF hit Planet nade (Prospect), avanturistički triler Arctic u kojem naslovnu ulogu tumači Mads Mikkelsen, spektkularan švedski space SF Aniara koji je poharao svjetske festivale, briljantan dokumentarac Alien: porijeklo (Memory: The Origins Of Alien) koji govori o tome kako je nastalo remek-djelo Ridleya Scotta i već spomenuti anime hit Mirai.

“Izuzetno smo zadovoljni rezultatima 9. Fantastic Zagreb Film Festivala”, izjavio je direktor i osnivač festivala Stjepan Hundić zahvalivši se svim sponzorima i suradnicima na podršci, posebno festivalskim partnerima Gradskom uredu za kulturu, TZ-u Grada Zagreba, HAVC-u i Visokoj školi Aspira Visoko, i, naravno, vjernoj publici koji iz godine u godinu pohodi festival u sve većem broju te dodao, “ove godine nas je poslužilo i vrijeme pa s velikim zadovoljstvom mogu reći da je 9. Fantastic Zagreb naše najuspješnije izdanje do sada“, zaključio je Hundić.

U brojnim projekcijama ove su godine uživali i kućni ljubimci u pratnji svojih vlasnika. Fantastic Zagreb kao jedini dog friendly festival u Hrvatskoj osigurao je za sve one koji su došli u društvu svojih ljubimaca besplatno uživanje u filmu.

Vidimo se iduće godine na jubilarnom 10. Fantastic Zagreb Film Festivalu!