5 najtraženijih skincare sastojaka ove godine

Njega kože na prvom mjestu

by | 23 prosinca, 2021
najtraženiji skincare sastojci

Nimalo iznenađujuće, ove godine smo dobili puno više skincare ovisnika nego ikada dosad, i 2021. svakako možemo prozvati godinom u kojoj smo njegovali kožu.

Možda nismo imali toliko druženja kao inače, zabava i kulturno se obrazovali, ali smo zato doktorirali sve o našoj koži, što dokazuje i guglanje pojma skincare, koji je porastao za 143 %. Iako se tražilo i općenito rutina i njega kože, više nego ikad, pretraživali su se sastojci kojima od sada barataju i oni novi zaljubljenici u beauty. Na stranici Look Fantastic, napravili su detaljnu analizu Google pretraga u vezi njege kože, a rezultate vam i mi donosimo u nastavku.

Najguglaniji sastojak – salicilna kiselina (74 000 mjesečnih pretraga)
Jedan od svakako najpoznatijih sastojaka za njegu kože koji je idealan partner u čišćenju pora i kontroliranju sebuma, pa ne čudi da je baš u razdoblju nošenja maski upravo on i najtraženiji.

Hijaluronska kiselina (60 500 mjesečnih pretraga)
Još jedan od kraljevskih sastojaka, posebno u kombinaciji sa salicilnom kiselinom koja pročišćava, nakon čega nam je potrebno hidriranjr. Iako ima naziv “kiselina” u imenu, jako je nježan i nužan za kožu koja stari.

Vitamin C (49 500 mjesečnih pretraga)
Ako nas pitate – nama najdraži sastojak zbog svih svojih svojstava. Osim što je antioksidans i bori se protiv oštećenja kože, pomaže kod hiperpigmentacije, posvjetljuje kožu i daje sjaj.

Niacinamid (49 500 mjesečnih pretraga)
Na istome mjestu kao vitamin C, niacinamid napokon dobiva pažnju koju zaslužuje. Poznatiji kao vitamin B3, regulira lučenje sebuma, uklanja mrljice, ima antibakterijska sredstva, a ne isušuje kožu, već je jako nježan. Osim toga, jača barijeru kože, potiče produkciju ceramida u istoj i zadržava vlagu.

Retinol (49 500 mjesečnih pretraga)
Iako bismo rekli da će retinol biti na prvom mjestu koliko se u posljednje dvije godine pričalo o njemu, ipak se našao na sredini ljestvice. Poznatiji kao vitamin A, najpoznatiji je kao booster kolagena, čistač kože, peglač bora, teksture kože i anti-age kralj. No kod njega je bitno da ga postupno uvodite u rutinu i prethodno se educirate.

Idući su na popisu azelaična kiselina, AHA, mliječna i BHA, za koje vjerujemo da će svoj dolazak na tron doživjeti u sljedećoj godini.

Foto: triocean via Getty Images