Najstariji ljudi na svijetu otkrivaju tajnu dugog života

by | 27 siječnja, 2020

Kako biste živjeli dugo, trebate pronaći strast u svojem životu. To je savjet koji je dao liječnik Makoto Suzuki. Radi u Okinawi, Japanu gdje je veliki broj stanovnika proživjelo čak jedno stoljeće, to jest dosegnuli su preko sto godina života, kako piše nypost.com

Poznat kao još kao “otok smrtnika”, stanovnici ovog mjesta jedni su od najstarijih osoba na svijetu, a za dug život imaju svoju “tajnu”. Dr. Suzuki kaže kako je “tajna” dugog života postizanje i održavanje ikigaija, osobne pokretačke sile i želje i volje za određenom strašću. Ikiagi se može pronaći na razne načine. Nekima je ikiagi hobi kojim se svakodnevno bave, drugima je čuvanje unuka ili djece. Nobu Higa, majka šestero djece koja je nedavno proslavila svoj stoti rođendan, kaže kako je lokalna tradicija moaija, grupna podrška stanovnika koja traje desetljećima, pomogla u njezinom dugom životu. Također kaže kako su hodanje i socijalizacija s drugim stanovnicima stvari koje su joj pomogle u održavanju dugog i zdravog života.

Druga mjesta koja imaju najstarije stanovnike su Monako, zbog svojeg odličnog zdravstva i mediteranske prehrane; San Marino, zbog lokalno uzgojene hrane i života s malom količinom stresa; Island, zbog prehrane bazirane većinom na ribi. U mjesta s najstarijim stanovnicima još pripadaju Singapur, Grčka, Kalifornija, Italija i Costa Rica.

IZVOR: vECERNJI.HR