NAJČEŠĆE POGREŠKE koje svi radite kada pripremate tjesteninu bolognese

by | 13 rujna, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Tko ne voli jesti špagete s umakom bolognese? Ovo tradicionalno talijansko jelo od tjestenine, mljevenog mesa i rajčice nalazi se na gotovo svačijem kulinarskom repertoaru. Ipak, većina amaterskih kuhara (a i pokoji profesionalac) radi “početničke” pogreške kad ga priprema. Otkrijte gdje griješite!

1. Široki rezanci, a ne špageti
Pasta bolognese vjerojatno je najpopularnije talijansko jelo od tjestenine na svijetu. I dok većina svijeta sočan umak od rajčice i mljevenog mesa prelijeva preko špageta, u Bologni, otkud potječe recept, svi koriste tagliatelle, odnosno vrstu širokih rezanaca. Na taj način umak bolje upije sastojke i nudi vam posve novo gastronomsko iskustvo.

2. Potop tjestenine 

Talijani vjeruju da je tjestenina kraljica jela, a umak tek ukras na njezinoj kruni. Drugim riječima, ovo jelo ne biste trebali “potopiti” litrom umaka, nego rezance nježno “razmočiti” s rajčicom, mesom i drugim sastojcima.

3. Kreativne namirnice
Pravi umak bolognese kuha se otprilike sat i pol na umjerenoj temperaturi i sadrži točan popis namirnica. Ne, ne smijete kombinirati stvari koje imate trenutačno u hladnjaku i zvati to tradicionalnom recepturom bolognese.

Luk i češnjak pirjaju se na maslinovu ulju i s komadićima pancete, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve. Za umak se koristi mljevena govedina (nikako svinjetina ili puretina), a meso se obavezno podlijeva crnim vinom te nasjeckanim pelatima. Umak se kod posluživanja dodatno “začinjava” parmezanom koji ste samostalno naribali, a ne istresli lažne mrvice iz vrećice.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: punkufer.dnevnik.hr