Najbolje ulje za ubrzano tamnjenje napravite sami od svega 3 sastojka

Ulje koje jamči ubrzano tamnjenje i preplanuli ten

by | 28 lipnja, 2021
preplanulost

Iako konstantno pričamo o zaštitnom faktoru, bili bismo licemjerni kad bismo rekli da tijekom ljeta ne koristimo i proizvode za brže tamnjenje. Naravno, uz zaštitni faktor.

No, bez obzira na genijalnu ponudu koju imamo u dućanima kad su proizvodi za sunčanje u pitanju, nekad doista samo želimo nešto napraviti sami. Posebno ako ste obožavatelji prirodne kozmetike. Upravo za vas i je ovaj mali DIY projekt za ulje od mrkve. Ovo ulje za sunčanje zapravo je macerat, pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. S obzirom na to da je njegov zaštitni faktor oko 5, preporučuje se koristiti ga kada je sunce slabije i uz zaštitni faktor. Koža namazana maceratom koji se radi od zelenih oraha, mrkve i maslinova ulja bit će mekana, podatna, nahranjena i zaštićena.

Hranjive, zaštitne, regenerirajuće i antioksidacijske sposobnosti ulja od mrkve izvrsne su u njezi suhe i osjetljive kože. Treba ga dodati svakodnevnoj njezi u bilo koje doba, štiteći kožu od vanjskih utjecaja – vjetra, hladnoće ili zagađenog zraka velikih gradova. U hladnoj sezoni izliječit će iscrpljenu ili ispucalu kožu, a po vrućem vremenu će se nositi sa zadatkom balzama za usne. Sadrži beta karoten, jaki antioksidans koji je odličan zaštitnik protiv UV zraka.

Orasi su puni vitamina E, također jakim antioksidansom neophodnog za zdravu i lijepu kožu te sadrže izrazito zdrave masnoće, zbog čega djeluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca te vrlo blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu.

S obzirom na to da macerat treba odstajati mjesec dana, preporučujemo da ga napravite čim prije kako bi bio spreman kad krenete na more.

Sastojci:
– 6 zelenih oraha
– jedna veća ili dvije manje svježe mrkve
– maslinovo ulje

Postupak:
Orahe raščetvorite i stavite u staklenku. Naribajte mrkvu te zalijte sve maslinovim uljem. Staklenku ostavite da odstoji na suncu oko tri tjedna te je povremeno protresite. Kad prođe tri tjedna, macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Savjet: Možete upotrijebiti i orahe koji su već malo sazreli odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mjestu, moći ćete se njime koristiti i sljedeće godine.

Foto: Bob Thomas/Getty Images