NAČINI POMOĆU KOJIH skraćujete životni vijek omiljenih traperica

by | 14 rujna, 2018

Gotovo jednako teško kao pronalazak idealnih traperica je i rastanak od njih.  No, kao i svoj drugoj odjeći, i trapericama jednom mora doći kraj, ali njihov vijek trajanja može se ipak malo produžiti. Ako vam traperice uvijek prebrzo izblijede, poderu se ili deformiraju, moguće je da radite jednu od sljedećih pogrešaka:

Pretrpavate džepove

U džepove traperica ne biste trebali stavljati ništa veće od novca ili maramica. Za mobitel, ključeve ili upaljač u njima nema mjesta i samo će uništiti oblik vaših traperica te s vremenom stvoriti rupe.

Prečesto ih perete

Što ih više perete, traperice postaju bljeđe i tanje te su sklonije pucanju, pogotovo na dijelovima koji su često pod naborom, poput koljena. Stručnjaci savjetuju da ih perete svaka dva tjedna, osim ako se ne zaprljaju, a želite li ih osvježiti, možete ih staviti u hladnjak.

Perete ih na previsokoj temperaturi

Visoka temperatura uništit će strukturu vlakana pa će traperice lakše pucati, a promijenit će im se i oblik. Ako želite da što dulje izgledaju kao nove, perite ih na nižoj temperaturi i koristite deterdžent za obojene tkanine. Idealno bi bilo prati ih na ruke.

Sušite ih u sušilici

Čak i ako zbog toga potpuno morate promijeniti outfit koji ste osmislili za taj dan, suzdržite se od stavljanja traperica u sušilicu. To će ih puno brže uništiti, a postoji i rizik od smanjivanja. Također, izbjegavajte ih izlagati direktnom jakom suncu.

Agresivno ih trljate

Ako očajnički pokušavate neku mrlju s traperica ukloniti na brzinu jakim trljanjem ručnikom, moguće je da će, osim mrlje, nestati i boja na tom dijelu. Umjesto toga, odjenite druge traperice, a mrlju uklonite posebnim sredstvom ili ih ubacite u perilicu. Kod masnih mrlja pomoći će vam i ako prije pranja na njih stavite malo deterdženta za suđe.

Držite ih na vješalici

Ako želite da vaše nove traperice što dulje sačuvaju svoj oblik, nakon pranja ih složite i stavite na policu ormara. Izbjegavajte ih vješati o vješalicu jer će se tako s vremenom rastegnuti i deformirati te vam više neće pristajati savršeno.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR