Načini kako podržati prijatelje kad ste i sami emocionalno slomljeni

by | 26 travnja, 2021
prijatelj, prijateljstvo

Prijatelji su neizostavan dio života svakog čovjeka. Ljudski je imati prijatelje, pomagati im, savjetovati ih, družiti se s njima i prolaziti kroz dobro i loše. Međutim, što kada dođu dani kad ste jednostavno preiscrpljeni da se bavite s nečijim problemima? Iako ovo zvuči grozno na prvu, stvarno je tako. Teško je nekoga slušati/podržati/savjetovati kad ste vi sami u kaosu i nosite vlastiti teret. Unatoč tome što je i vama teško, želite biti dobar prijatelj i pomoći na najbolji mogući način. Kako to učiniti?

Terapeutkinja Gabrielle Morse, LMHC ističe kako je važno takvoj osobi dati do znanja da ste zainteresirani za ono što joj se događa. Postavljanjem pitanja doći do onoga što vaš prijatelj doista treba te izbjegavanjem tema o sebi.

Pitajte kako ih najbolje možete podržati – to je ljubaznost kakvu je teško zamijeniti. Netko samo traži savjet, riječ ohrabrenja ili rame za plakanje. Terapeutkinja Eliza Davis, LMSW govori kako upravo takva komunikacija i vama štedi vrijeme kada ste slomljeni, a nekome drugome želite pomoći. Kad od osobe dobijete odgovor što od vas traži, bolje ćete razumjeti kako biti podrška. (Pročitajte: Jedna je studija dokazala da mozak prijateljica zbilja može biti usklađen)

Ali, nemojte zaboraviti: koliko vaši prijatelji trebaju vas, toliko trebate i vi njih. Dopustite sami sebi da budete ranjivi i iskoristite pravo osloniti se na prijatelja kada vam to treba. To je čar pravog prijateljstva. I mali znakovi pažnje u trenucima emocionalne lomljivosti mogu biti velika stvar – pošaljite poruku prijatelju i pitajte kako se osjeća, ili smajlić koji će podignuti raspoloženje i staviti osmijeh na lice.

FOTO: Julia Larson/Pexels