Na ovaj način možete očistiti i najprljaviju stvar u kupaonici

by | 24 veljače, 2020

OSOBE koje brinu o zdravlju cijele obitelji žele da njihova kupaonica odiše svježinom. Da bi zavjesa za kadu bila savršeno čista, potrebno je svakodnevno pranje i brisanje. To najčešće nije moguće zbog načina života, a materijal od kojeg je napravljena otežava posao.

Često pranje zavjese za kadu jest prava rijetkost, ali je svakodnevno održavanje čistoće uvjet za zdrav život. Stoga je nužno početi s pranjem zavjese i njenog držača jer je broj bakterija drastično veći u usporedbi s drugim dijelovima kupaonice.

Istraživanje pokazuje da se na plastičnim zavjesama nakuplja 60 puta više bakterija u odnosu na dasku wc školjke. Postoji nekoliko praktičnih savjeta koji će održati čistoću, a pomažu da sačuvate svoje zdravlje i lijep izgled kupaonice.

“Imam običaj mijenjati zavjesu svakih šest mjeseci. Ako želite uštedjeti novac, postoje trikovi koji će joj produžiti rok trajanja”, objašnjava blogerica za uređenje doma Jeneva Aaron.

Pranje zavjese u perilici za rublje

Blogerica pere zavjesu za kadu jednom mjesečno.

“Ubacite zavjesu u perilicu, a s njom dva ručnika i pola šalice sode bikarbone. Soda će razgraditi prljavštinu, a ručnici ukloniti nečistoće dok radi centrifuga”, objašnjava Aaron.

Trik s ručnikom očistit će vanjski dio zavjese, a u isto vrijeme pomoći će da se ne zgužva tijekom pranja. Ne preporučuje se pranje ostalog rublja sa zavjesom ni njeno stavljanje u sušilicu rublja.

Prije nego što perilica započne ciklus ispiranja, Aaron savjetuje ubacivanje pola šalice octa. Tako nestaje i najmanja prljavština. Nakon završetka postupka, trebalo bi je odmah objesiti da bi se brže osušila.

Čišćenje zavjese bez pranja u perilici

Georgia Dixon i Angela Bell rade u tvrtki koja proizvodi higijenska sredstva. Tvrde da se čistoća zavjese može održati pomoću spreja za čišćenje tuš kabine, piše Real Simple.

“Dodajte u bocu nekoliko kapi ulja čajevca. Tako ćete spriječiti razvoj bakterija i gljivica, savjetuju Dixon i Bell.

Ako se na dnu zavjese pojavljuju znakovi taloženja, trebalo bi koristiti enzimski sprej za uklanjanje mrlja. Aaron preporučuje stavljanje zavjese u otopinu sode bikarbone i octa jer uklanja mrlje od sapuna. Kupnja dvije iste zavjese koje se mijenjaju, produžit će vijek svakoj.

Koliko bi često trebalo prati zavjesu?

Trebalo bi je oprati barem jednom mjesečno.

“Pranje zavjese za kadu stavite na svoju mjesečnu listu obaveza. Gljivice uništavaju materijal pa učestalo pranje produžava rok trajanja”, objašnjavaju Dixon i Bell.

Kada je vrijeme za promjenu zavjesa?

Postoje znakovi koji govore da bi trebalo promijeniti zavjesu za kadu. Ako nakon pranja ostanu smeđi tragovi na njoj, pravi je trenutak da se nađe u smeću.

Je li kabina od čvrstog materijala bolja opcija?

Kabina je korisno rješenje, ali i ona zahtijeva redovito održavanje. Smjesa za čišćenje može se napraviti u kućnim uvjetima. Dobiva se miješanjem nekoliko kapi alkoholnog octa i šalice sode bikarbone. Nanosi se na cijelu površinu tuš kabine i ostavlja da odstoji sat vremena. Zatim se smjesa skida krpom od fiber vlakana. Nakon ispiranja, potrebno je ponovno prebrisati površinu suhom krpom od istog materijala.

IZVOR: INDEX.HR