Evo kako možete uštedjeti na kupnji dezinfekcijskih sredstava

by | 17 travnja, 2020

Hidrogen peroksid možete koristiti za čišćenje kuće, njegu tijela i u slične korisne namjene. Hidrogen se prodaje u koncentraciji od tri do 10 posto u većini ljekarni, a kako ga sve možete primijeniti doznajte u nastavku.

Dezinfekcija pribora za šminkanje, manikuru, pedikuru i četkice za zube

Svaki put kada koristite pincete, pribor za manikuru ili pedikuru ili pribor za trepavice, oni dolaze u kontakt s površinom tijela i bakterijama. Također, četkica za zube skuplja bakterije bez obzira ako ste kupili model s kapicom. Možete ih dezinficirati tako što ćete ih umočiti u hidrogen ili istrljati vatom na koju ste nakapali malo hidrogen peroksida. Četkicu za zube i sve što dolazi u dodir s očima obavezno nakon toga isperite običnom vodom.

Upozorenje: Hidrogen peroksid nikada ne smijete progutati jer je ispiranje vodom važno. Čak i kada je riječ o koncentraciji od tri posto, može doći do pojave plikova u ustima, povraćanja i probavnih tegoba, kako navodi The Spruce.

Mirisna i njegovana stopala

Mnogi ljudi imaju problema s mirisom stopala za što su krive bakterije koje uzrokuju neugodan miris. Možete napraviti kupku za stopala tako što ćete u lavor staviti hidrogen peroksid i toplu vodu u omjeru 1 : 3. Isti tretman će vam pomoći da se zaštitite od širenja gljivica na stopalima, a uz to će omekšati kožu na stopalima.

Izbjeljivanje noktiju

Ako stalno lakirate nokte ili ste pušač, može doći do žutila noktiju. Da biste ih izbijelili i vratili im prirodnu boju možete pomiješati hidrogen peroksid i sodu bikarbonu u omjeru 1 : 2. Malo će se pjeniti, a kada prestane, namažite pastu po noktima i ispod njih (ako imate duge nokte). Ostavite da djeluje tri minute, a zatim isperite vodom.

Dezinfekcija kuhinjskih spužvica

Kuhinjske spužvice skupljaju mnoge bakterije, a neke od njih su jako opasne – primjerice salmonela. Kuhinjska spužvica trebala bi se dezinficirati svaki dan prije uporabe, a to možete napraviti mješavinom 50 posto vode i 50 posto hidrogen peroksida.

Dezinfekcija daske za rezanje

Svaki put kada koristite drvenu ili plastičnu dasku za rezanje namirnica, pojavljuju se male ogrebotine koje postaju stanište bakterija. Naprskajte malo hidrogen peroksida, isperite vodom i daska je spremna za rad.

Dezinfekcija hladnjaka

Nakon čišćenja hladnjaka, unutrašnjost poprskajte ili prebrišite krpom natopljenom u hidrogen peroksid da biste ubili sve bakterije. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim sve detaljno prebrišite krpom i običnom vodom.

Osvježavanje boje na keramičkom posuđu

Napravite mješavinu od sode bikarbone i hidrogen peroksida i premažite unutrašnjost posuđa koje ima keramički premaz. To će izblijediti mrlje na njima. Nakon toga nježno očistite površine i isperite vodom.

Održavanje cekera za dućan ili tržnicu

Ako umjesto plastičnih vreća koristite cekere za kupnju namirnica, to je odlična odluka za zaštitu okoline, ali ne uvijek i za vaše zdravlje. Njih je potrebno često prati. Međutim, ako nemate vremena za temeljito čišćenje, unutrašnjost poprskajte hidrogen peroksidom. On će ubiti sve bakterije. Obavezno pustite da se dobro osuši i da hidrogen izvjetri.

Čišćenje pločica i fugi

Fuge između pločica u kupaonici ili kuhinji ne samo da se mogu zaprljati nego se mogu i usmrdjeti. Jedan od najboljih način da ubijete gljivice je upotreba hidrogen peroksida. Da biste izbijelili fuge možete napraviti pastu od mješavine sode bikarbone i hidrogen peroksida. Namažite je na pločice i ostavite da djeluje pet minuta. Obrišite krpom i običnom vodom.

Za ogledala koja sijaju

Upotrijebite krpu za čišćenje i hidrogen peroksid u bočici s raspršivačem i dobit ćete savršeno očišćeno ogledalo bez ijedne mrlje.

Vraćanje bjeline rublju i uklanjanje mrlja od znoja na bijelim majicama ili košuljama

Ako ne volite koristiti izbjeljivač za bijelo rublje, umjesto njega možete staviti šalicu hidrogen peroksida. Da biste se riješili mrlja od znoja trebate napraviti sljedeću mješavinu: uzmite ¼  šalice hidrogena, ¼ šalice sode bikarbone i ¼ šalice vode. Izmiješajte sve to u nekoj posudi. Upotrijebite mekanu četkicu i natrljajte smjesu na mjestima gdje su mrlje. Ostavite da djeluje najmanje 30 minuta. Još jednom namažite smjesu, a zatim operite kao što inače radite.

Dezinfekcija osvježivača i ovlaživača zraka

Osvježivači i ovlaživači zraka savršena su mjesta za razmnožavanje plijesni zbog vlage i topline. Zato je nužno da ih redovito čistite, a to možete napraviti tako što ćete staviti u njih otopinu s pola vode i pola hidrogena i pustiti da otopina prođe kroz njih.

Uklanjanje grinja iz kreveta

Grinje se hrane raznim česticama, a među njima je i naša odumrla koža koja se peruta, a koje najviše ima na krevetima. Ako ste alergični na grinje, to može biti problem. I ovdje hidrogen peroksid može pomoći, tako što ćete madrac naprskati njime. Pustite da se madrac potpuno osuši, a prije nego što na krevet stavite čistu posteljinu.

Neka vaš vrt i sobne biljke cvjetaju

Dodatne molekule kisika u hidrogen peroksidu povećavaju sposobnost biljkama da upijaju hranljive tvari iz zemlje. Pomiješajte jednu žličicu hidrogen peroksida u jednoj litri vode, koja treba biti sobne temperature. Odmah upotrijebite kao gnojivo za zemlju.

Zaštitite biljke od bolesti

Kukci, gljivice i bolesti biljaka lako se prenose s biljke na biljku. Možete upotrijebiti hidrogen da dezinficirate alat s kojim radite, kao i vaze i posude.

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR