Može li plakanje uzrokovati prištiće?

by | 4 siječnja, 2021

Svi plačemo i nema baš nikakve sramote u tome. Plakanje pomaže otpustiti stres i tijelo se jednostavno opušta, ali nakon određene serije izljeva emocija, koža nam zna podivljati.

Po obrazima i bradi pojavljuju nam se akne i prištići za koje se čini kao da nastaju od plakanja, no prije svega, ako i jest tako da su suze uzrok iritacijama na koži, moramo definirati što su suze i od čega se sastoje – jednostavna kombinacija vode i soli, od kojih nijedna ne djeluje na kožu tako da začepljuje pore. No, postoje drugi razlozi zbog kojih vam mogu izbiti prištići nakon plakanja. Trljanje očiju i obraza nakon plakanja može uzrokovati laganu iritacijsku reakciju u obliku prištića, pogotovo ako niste pažljivi oko toga kakve maramice koristite (one s mirisom ili ovlaživačima više će uzrokovati prištiće). Ovaj fenomen zove se akne – mehanika, što znači da je riječ o aknama uzrokovanim trljanjem kože, ekstremnom toplinom ili pritiskom (zapravo, isti je princip nastanka kao i maskni – akne od maski za lice). Naravno, stres također može biti jedan od okidača, pa ako plačete zato što ste pod stresom, on je razlog zašto vam izbijaju akne.

Kako to spriječiti?
Uvijek uklonite suze s lica maramicama
Posegnite za nježnim maramicama bez parfema i bez krema unutar njih te lagano potapkajte područje na licu na kojem su vam suze, nemojte trljati. Ako želite ići korak dalje, možete nježno potapkati suze (na licu, ne na očima) s vaticom natopljenom glikolnom kiselinom koja će poslužiti kao svojevrstan piling bez da izazovete reakciju.

Vrijeme je za novi gel za čišćenje lica
Ako imate običaj puno plakati, zamijenite gel za čišćenje lica za najnježniji koji možete. Agresivni sastojci kao što su sulfati u određenim čistačima, uz trljanje, savršen je recept za nastanak upala i iritacija. Baš zato, prebacite se na proizvod za osjetljivu kožu koji mogu koristiti i ljudi s rozacejom, aknama i ekcemima.

Nemojte zaboraviti hidratizirati lice
Hidratacija lica treba biti svakodnevna, ali važno je koristiti kremu koja će štititi barijeru kože i paziti da vam se ne pojave iritacije. Bogata krema koja sadrži cink (kao što je Eau Thermale Avène Cicalfate+ Restorative Protective Cream), pomoći će vam i kod vanjskih agresora koji utječu na kožu.

Foto: Unsplash