Mladen Grubić predstavlja kampanju naziva “Zapisi iz tišine”

by | 18 lipnja, 2020

Dodirnuvši prvi put glinu i pokušavši joj udahnuti život promijenio sam svoju sudbinu kaže nam Mladen Grubić jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera nakita. Do tog trenutka sve je išlo na predvidljiv način. Školovanje za novinarsku profesiju. Prvi objavljeni tekstovi. Prvi radijski prilozi, a onda je taj čudesni, praiskonski materijal sve promijenio i otvorio vrata onoga što će kasnije postati “Grubić design”.

Kao i većina ljudi nisam primjećivao kako je glina svuda oko nas. Od crjepova na krovovima, pa sve do tanjura i šalica za jutarnju kavu. Igrom slučaja susret s glinom izazvao me na igru. Sanjar u meni probudio se i tako su nastali prvi radovi. Nakit, sinulo mi je. To je nakit. Novinarska riječ zagubila se i ostala negdje daleko u vremenu. Nakon gline otkrivao sam i druge materijale koji su me okruživali.

Kožu, obične tkanine s kojima sam mogao dati novu dimenziju nakitu. Naizgled obične metale poput bronce od kakvih su ukrase stvarali stari Slaveni, Kelti. Sin Petar pridružio se kreativnom timu. Otvorene su galerije u Šibeniku i Splitu. “Grubić dizajn” je sa svojim radovima uskoro prešao granice Hrvatske. Završili smo novu kolekciju i krenuli u izradu kataloga. Za styling smo angažirali mladu umjetnicu Neru Gržin. Osim onda se dogodilo neočekivano.

Tama izolacije u koju je priveden  čitav svijet zbog epidemije korone nadvila se nad nas u proljeće 2020. Zabrane kretanja, susreta.  Prisilno smo uvedeni u tišinu.