Mitovi i činjenice o uljima za kožu

by | 19 ožujka, 2021

Iako ulje za kožu na prvu može odavati dojam kao da je dubinski hrani i ima samo beneficije za nju, to ovisi o vrsti ulja, tipu kože i brojnim drugim čimbenicima.

U posljednje vrijeme vrlo su popularni i masažeri za lice koje upotrebljavamo upravo u kombinaciji s uljima za lice.

No koliko su zapravo dobra za našu kožu i koji su to mitovi i činjenice koje trebamo znati o uljima prije nego ih počnemo koristiti, pročitajte u nastavku.

Ulje ne hidratizira kožu
Ali to ne znači da u sebi nemaju ništa hidratantno. Ulja imaju sličnu strukturu lipida kao koža pa pomažu kod obnavljanja kože i reguliranja barijere koja je odgovorna za proizvodnju ulja. To vodi do obnovljene i hidratizirane kože. Ulje ne djeluje hidratantno ali osigurava da se vlaga u koži i zadrži. Za hidrataciju kože, ipak se odlučite za neku drugu opciju.

Suha koža jednostavno treba više ulja
Suhoća kože uzrokovana je, doduše, manjkom prirodnih ulja, ali ona treba i vlagu; sama ulja za lice ne mogu koži pružiti dovoljnu količinu vlage. Kako biste osigurali da koža dobije uravnoteženu opskrbu vlagom i hranjivim tvarima, potrebno je ujutro primijeniti hidratantnu kremu, a navečer ulje za lice.

Različita ulja različito djeluju
Nisu sva ulja ista i to se mora zapamtiti. Ulje čajevca čisti kožu i smatra se odličnim sredstvom za njegu (iako se treba koristiti isključivo na problematično područje budući da jako isušuje lice. Ulja su dobra za svaki tip kože, dokle god su dio određene rutine koje vaš tip kože zahtijeva i koriste se kako bi trebala.

Ulja mogu pomoći suhoj kože
Ako je ovo problem vaše kože, dobra je vijest da možete koristiti ulja koja god vam odgovaraju, ali koristiti prethodno i dodatnu hidrataciju u obliku maslaca ili hranjivog mlijeka za tijelo. Ono će dati hidrataciju, a ulje će je zadržati.

Nikad ne stavljajte na lice ulje i kremu sa zaštitnim faktorom
Ako ne izlazite iz kuće bez zaštitnog faktora, morate pripaziti kada i kako ako koristite ulja. Ulja mogu utjecati na promjenu formule kod krema pa nećete imati zaštitu kakvu ste mislili da imate. Najbolje je nanijeti kremu i pričekati da se potpuno upije u kožu, a tek onda dodati ulje ili ga jednostavno koristiti isključivo u noćnoj rutini.

Foto: Pexels