Svakodnevni mini rituali pomoću kojih će vaš dom uvijek biti savršeno čist

by | 30 siječnja, 2020

Kada znamo da nam za obavljanje dnevnih obaveza 24 sata nisu dovoljna, najčešće pravimo listu obaveza kako bismo racionalno iskoristili dragocjeno vrijeme. Higijena bi trebala biti prioritet, iako je mnogo privlačnije držati u ruci čašu dobrog vina umjesto krpe. Da bi čišćenje stana postalo svakodnevna navika, mukotrpan posao se može podijeliti na nekoliko lakših dnevnih zadataka. Dom će uvijek biti savršeno čist, pa je boravak u takvom prostoru mnogo zdraviji i ugodniji.

Ove dnevne rutine čišćenja donijet će vam i više slobodnog vremena tijekom vikenda.

Pranje suđa
Prepuni sudoper stvara niz problema. Neki od njih su estetski i odnose se na smrad koji se širi iz kuhinje. Usput, postoji rizik da će ostaci hrane privući štetočine. Ako imate perilicu posuđa, postupak čišćenja je mnogo lakši. Redovnim odlaganjem prljavog suđa, sprječava se stvaranje gomile suđa, koja raste iz sata u sat. Najbolje je to učiniti poslije svake upotrebe tanjura, čaše ili pribora za jelo.

Brisanje radnih površina u kuhinji
Ostaci stvrdnutog umaka mogu biti magnet za insekte. Teže ih je obrisati kada tijekom noći ostanu na ploči. Poslije pripreme hrane, potrebno je izdvojiti minutu kako bi radna površina zablistala punim sjajem. Jutarnja kava je mnogo ugodnija kada je pripremate u čistoj kuhinji.

Redovno izbacivanje smeća
Ako se u kuhinji nalaze ostaci od čišćenja ribe, a u hladnjaku hrana kojoj je prošao rok, riskirate ekološku katastrofu u svom domu. Redovno izbacivanje smeća nužno je u domovima gdje se hrana priprema svakodnevno. Prepuni koš za smeće često je uzrok neugodnog mirisa, a uz to privlači štetočine.

Mrlje zagorčavaju život
Svakome se događa da tijekom ugodne večeri prolije koju kap omiljenog pića na prekrivač ili tepih. U tim trenucima važno je brzo djelovati, jer čekanje smanjuje šanse za potpuno uklanjanje mrlje. Brza reakcija može spasiti omiljenu prostirku, presvlaku na sofi ili tepih.

Održavanje tuša
Brisanje tuša nije kompliciran zadatak, a može biti i te kako koristan prilikom otklanjanja mrlja od sapunice i plijesni. Ovaj postupak pomaže održavati kupaonicu i tako uštedjeti novac koji je potreban za renoviranje.

Poslovi koji nisu na vrhu liste prioriteta

Brisanje zrcala

Razmazivanje vodene pare na staklenim površinama ponekad se može učiniti kao stvaranje još većeg nereda. Ipak, važno je napomenuti da otisci prstiju i tragovi od kapljica mogu biti potencijalni uzroci zaraze. Ako želite da vam kupaonica izgleda uredno i čisto, ostavite staklene površine. Najprije se fokusirajte na čišćenje umivaonika, slavina i drugih sanitarija, piše Health.

Usisavanje
Ako se mrvice ne nalaze svuda po kući, ova faza čišćenja se može odgoditi. Preporučljivo je usisati stan barem jednom tjedno.

Čišćenje malih uređaja
Naporno je čistiti mikrovalnu pećnicu ili aparat za kavu poslije svake upotrebe. Mrlje koje ostaju u njenoj unutrašnjosti poslije svakodnevne upotrebe nisu razlog za brigu. Jednostavno ih obrišite dvaput tjedno. Ako koristite aparat za kavu, posudu operite mlakom vodom odmah poslije pripreme. Spužva i deterdžent su apsolutno nepotrebni.

Foto: Kirill / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR