Znate li da vam maslinovo ulje može pomoći u održavanju doma?

by | 15 lipnja, 2020

Osim što ima velike zdravstvene blagodati i što ga često koristimo u kuhinji, maslinovo ulje može biti dobro prilikom čišćenja kožnog i drvenog namještaja, drvenih podova, vrtnog alata…

Maslinovo ulje nije samo čudesni sastojak u kuhinji. Njega možete koristiti i za pregršt stvari u domu.

1. Poliranje namještaja

Nanesite maslinovo ulje na mekanu krpu. Kako bi vaš namještaj što manje mirisao na maslinovo ulje, dodajte nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja.

2. Oslobodite zaglavljeni patentni zatvarač

Zapeo vam je patenti zatvarač napola? Bez brige, maslinovo ulje je rješenje. Jednostavno nanesite maslinovo ulje na blazinicu i prijeđite preko “zuba” vašeg patentnog zatvarača. Nakon toga nježno pomaknite patenti zatvarač u smjeru u kojem želite.

3. Neka uređaji od nehrđajućeg čelika zablistaju

Nanesite maslinovo ulje na nehrđajući čelik koristeći mekanu čistu krpu. Ne samo da donosi sjaj nego i sprječava stvaranje mrlja i korozije.

4. Uklonite boju s kože

Volite slikati, a ne znate kako poslije skinuti boju s vaše kože? Utrljajte maslinovo ulje na kožu gdje je boja, ostavite nekoliko minuta i isperite sapunom i vodom.

5. Popravite škripava vrata

Maslinovo ulje dobro je za podmazivanje tako da njime možete riješiti problem škripavih vrata.

6. Lakirajte cipele

Lak za cipele grozno miriše, a maslinovo ulje miriše na… maslinovo ulje. Osim toga, maslinovim uljem nećete uprljati niti zasmrdjeti ruke. Nanesite malo maslinovog ulja na cipele i voilà – dobiti ćete visoki sjaj vaših cipela.

7. Očistite svoj vrtni alat

Malo maslinovog ulja nanesenog na vaš vrtni alat prije kopanja može smanjiti nakupljanje prljavštine. Također može pomoći u sprječavanju hrđe i korozije.

8. Čišćenje kožnog namještaja

Utrljajte maslinovo ulje u kožnu stolicu ili kožni kauč, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim obrišite višak. Vaš kožni namještaj će vam biti zahvalan.

9. Uklonite žvakaću gumu

Imate gumu u kosi? Nadamo se da ne! Dođete li do ove ljepljive situacije, samo uzmite maslinovo ulje. Namočite ga u krpu, omotajte ga oko kose i ostavite da odstoji deset minuta. Guma će se raspasti i doslovno vam kliziti s kose.

10. Za sjajne drvene podove

Na čistu mekanu krpu namočenu u vrućoj vodi i s malo limunova soka stavite nekoliko kapi maslinovog ulja i vaš drveni pod će zablistati i sjajiti se kao nov.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Roberta Sorge on Unsplash