Trebate li ispirati lice nakon što ste nanijeli masku za čišćenje ili hidriranje?

Vječno pitanje na koje imamo odgovor

by | 28 veljače, 2022

Maske za lice su odličan dio skincare rutine koji možda na prvu nije nužan, ali svakako obavlja dobro svoje dužnosti ako ih koristite kontinuirano i ciljano za svoj tip kože.

One nam mogu pomoći da smanjimo lučenje sebuma, da smirimo kožu, očistimo ili je pak dubinski nahranimo, a danas na tržištu doista postoji velik izbor. No budući da dolaze doista u različitim formama i teksturama, postavlja se pitanje – kako ih doista koristiti u sklopu naše redovne skincare rutine? Ispire li se lice nakon što ste 20 minuta stavili sheet masku ili pak neku za dubinsku hidrataciju? Zapravo ovi odgovori ovisi o vrsti maske koju koristite. Dok će na nekima izričito pisati da se maska ne ispire, na drugima neće pa može stvoriti konfuziju, no bez brige, raspisali smo nekoliko najpopularnijih tipova maski i trebate li ih kasnije ispirati s lica ili ne?

Maske od gline

Odgovor se nalaže sam po sebi – naravno da ih trebate ispirati. Nakon što ju nanesete i pustite da se osuši kroz 15 minuta, ona će se osušiti i možda neće biti najlakša tekstura za isprati, pa ju možete ukloniti i s vlažnim ručnikom. Dodatno čišćenje lica nakon nje gelom za čišćenje nije nužno jer ste već prije samog nanošenja maske napravili duplo čišćenje lica, pa dodatni korak nakon maske nije potreban, već nastavite normalno s rutinom. Maske od gline idealne su za večernju rutinu, no pazite da ih ne koristite dan prije važnog događaja jer znaju izvući nečistoće na površinu kože.

Sheet maske

Za razliku od maske s glinom, glavno svojstvo sheet maske je da hidratizira kožu. Ona je natopljena serumom ili esencijom koja dovlači vlagu u kožu i trebali bi je nanijeti na očišćenu kožu, te pustiti da djeluje 20 minuta. Nakon što ste ju uklonili s lica, jednostavno umasirajte ostatak seruma u lice i dodajte kremu, bez da ispirete. U slučaju ispiranja, zapravo radite kontraefekt i poništavate njeno djelovanje.

Maske od blata

Maska od blata zapravo je slična maski od gline u kontekstu ispiranja, no drugačija po tipu djelovanja. Maska od glina čisti lice od nečistoća, a maska od blata je ljekovita za kožu. Naravno, nakon što odstoji 15-ak minuta, morate je isprati ili ukloniti vlažnim ručnikom, te nastaviti regularno s rutinom.

Noćne maske

One najjače hidriraju i djeluju tako da dubinski hrane kožu. Budući da su dizajnirane tako da se nose cijelu noć, a ujutro regularno ionako trebate čistiti lice, jednostavno jutro nakon operite lice nježnim čistačem i nastavite normalno s dnevnom rutinom koja uključuje i zaštitni faktor.

Maske u kremama

Kad pričamo o maskama u kremama, zapravo najviše ovisi o samom proizvodu, instrukcijama, sastojcima i tipu kože koji imate. Obično su dizajnirane tako da se ispiru nježno nakon 20 minuta, no ako imate jako suhu kožu, a riječ je o hidratantnoj masci, može vam dati dodatne benefite ako je ostavite na koži u tankom sloju tijekom noći. Svakako testirajte tijekom vikenda kako biste bili sigurni da vam neće začepiti pore.

Okoloočne maske

Baš poput sheet maski, okoloočne maske su pune seruma i ne trebaju se ispirati. Možete ih koristiti ujutro prije šminkanja, ili navečer da djeluje tijekom noći.

Foto: undrey via Getty Images