Mali rituali za sretniji početak dana

by | 6 siječnja, 2015

Brojne studije pokazale su da su jutarnji tipovi ljudi sretniji od noćnih ptica. Ako niste ranoranioc i volite se buditi kasnije, jednostavne promjene navika dat će vam više energije da prebrodite dan.

jutro-490x325

Doručak je obvezatan

Doručak je najvažniji obrok u danu, a njegovo preskakanje može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Tijelu je za početak dana potrebno “gorivo” kako bi moglo normalno funkcionirati. Ako toga nema češće ćete uzimati slatkiše koji naglo podižu energiju, ali je jednako brzo i spuštaju. To može da poremeti razinu inzulina u krvi, izazove probleme s pritiskom i uzrokuje taloženje masti oko struka odnosno metabolički sindrom.

Redovno doručkovanje podiže raspoloženje, a izbjegavanje iscrpljuje i umara. Međutim, trebate paziti što jedete. Najbolje je da se u prvi obrok dana uključe vlakna, a izbace šećer, zasićene masnoće i kolesterol jer će naglo podići raspoloženje i jednako brzo ga spustiti.

Glazba

Glazba dokazano podiže raspoloženje i zbog toga se preporučuje da se dan započne umirujućim tonovima. Glazba djeluje izravno na mozak i podiže razinu dopamina, neurotransmitera zaslužnog za koncentraciju, opuštanje i osjećaj zadovoljstva.

Vježbanje

Vježbanjem prije radnog dana izoštravaju se mentalne sposobnosti, a tijelo se priprema za lakše nošenje sa stresom. Zbog toga se poboljšava koncentracija, a samim tim i pamćenje. Fizička aktivnost poboljšava raspoloženje i ublažava posljedice nervoze.

Autor: Life Content
Foto: freedigitalphotos.net/photostock