Make-up koji svakodnevno koristite prepun je bakterija – kako ga dezinficirati i održavati čistim?

by | 15 siječnja, 2021

Radimo sve po pitanju toga da održimo naš make-up u dobrom stanju, posebno ako smo za njega izdvojili popriličan novac – pazimo da ne popuca ambalaža i proizvod, da ga ne držimo na suncu i zaštitimo što je više moguće, no, koliko zapravo vodimo brigu o higijeni šminke?

Jednako kao što se brinemo o svome licu, važno je i da se brinemo oko toga što stavljamo na lice. Ako već pazimo na sastav proizvoda, što bismo svakako trebali, pogotovo ako je riječ o kremama i puderima koji se upijaju na cijelu kožu lica, važno je i da održavamo njegovu čistoću jer se bakterije skupljaju na make-up jednako kao i na vašu kožu. Neka od pravila poštujemo još od malih nogu, kada smo prvi put stavili šminku na sebe (da nikada ne dijelimo maskaru ili ruževe s drugima), ali o bakterijama koje se s vremenom skupe u proizvodu – malo se pričalo.

Šminka koju koristimo svakodnevno trebala bi biti dezinficirana svakih nekoliko tjedana, posebno ako ste putovali ili bili bolesni. Također, ako je netko od vaših prijatelja koristio vašu šminku, najbolje je da je odmah očistite  kako se bakterije ne bi širile. Praksa koje biste se trebali držati je ta da ne dijelite svoju šminku i kistove za šminku ni sa kim te da ih dezinficirate redovito. Budući da alkoholom možete i uništiti puderaste proizvode, prije nego što naučite kako ih pravilo dezinficirati, držite fokus na spužvicama, aplikatorima i kistovima.

Osim što će proizvod duže moći biti u funkciji, redovitim dezinficiranjem vodite brigu i o zdravlju vaše kože na kojoj se mogu pojaviti iritacije i zbog nečistog make-upa. Budući da je većina kistova za šminkanje izrađena od sintetičke dlake, dovoljno je prati ih jednom tjedno i održavati dlačice mekima ako ste ih koristili samo na sebi.

Kad je u pitanju dezinficiranje šminke, imajte na umu da dezinficiranje iste ne znači da je možete koristiti duže od navedenog roka trajanja koji piše na ambalaži. Ako se slučajno niste brinuli na pravilan način o proizvodima, bili su izloženi suncu ili bakterijama, osim roka trajanja postoji još nekoliko načina pomoću kojih možete saznati je li proizvod pokvaren. Proizvodi koji sadrže vosak ili su tekući promijenit će miris, a maskara će se osušiti. Odličan način da vodite brigu o čistoći svoje šminke je taj da perete ruke prije svakog nanošenja i bacate proizvode kojima je istekao rok trajanja, uz redovitu dezinfekciju. Sve što vam treba je 70-postotni izopropil alkohol i raspršivač, što oboje možete kupiti u ljekarnama. U nastavku pročitajte kako se brinuti za koju vrstu proizvoda, a vodič za čišćenje kistova pročitajte ovdje.

Ruževi
Kada dezinficirate ruž, sve što trebate učiniti jest poprskati ga alkoholom i nježno maramicom obrisati. Također, možete očistiti i ambalažu proizvoda kako biste bili sigurni da je sve čisto. Kad je riječ o olovkama za oči ili usne, prije svakog korištenja trebalo bi je naoštriti, dok uvijač za trepavice poprskajte alkoholom, obrišite vaticom i ostavite da odstoji barem 24 sata prije nego što ga opet koristite.

Maskara
Kad je riječ o maskari, vjerujemo da iščekujete genijalno rješenje, no jedino koje imamo – radije ju bacite nego da je pokušavate dezinficirati. Čak i ako koristite jednokratne aplikatore, bakterije ulaze u ambalažu i nemoguće je očistiti ju, a takva maskara može uzrokovati reakcije na očima, crvenilo, oticanje i svrbež.

Puderasti proizvodi
Ovo su proizvodi koji nam vjerojatno najduže traju, zbog čega i nakupe puno bakterija, no bez brige – čišćenje je vrlo jednostavno. Jednostavno lagano skinite prvi sloj proizvoda iz ambalaže i poprskajte vrlo lagano alkoholom (pazite da raspršivač bude što sitniji). Ostavite proizvod otvoren i pustite da se potpuno osuši.

Tekući i kremasti proizvodi
Prvo pravilo održavanja higijene proizvoda jest – nemojte nikad stavljati prste u njih. Koliko god da su vam ruke čiste i dezinficirane, umakanje prstiju u tekuće ili kremaste proizvode može završiti tako da se nakupljaju bakterije i šire se brzinom munje. Uvijek koristite aplikatore koje ćete čistiti ili zamijeniti novima.

Foto: Pexels