Maja Tomljanović: “Ako želimo mijenjati društvo, moramo prvo početi od sebe”

by | 13 ožujka, 2020

Kad gledate njezine ilustracije, vraški je teško zadržati ozbiljan izraz lica. Njezine neodoljive žene svih oblika i boja unose dašak vedrine u dan, njezine ideje razoružavaju, a poruke kojima su isprepletene njezine ilustracije redovito su pozitivne i optimistične. Maja Tomljanović naša je poznata ilustratorica na čije ste radove već zasigurno naišli. Jer, otkad je 2016. godine odlučila krenuti u freelance vode za svojom velikom ljubavi, ilustracijom, teško je i pobrojati sve projekte na kojima je sudjelovala – od naslovnica knjiga i niza logotipova za poznate brendove, pa sve do predivnih naslovnica za europske magazine, ova kreativna duša svojim vještim potezima ruke uljepšava sve što dotakne.

Ne moramo stoga ni naglašavati koliko nas je razveselilo to što smo Maju nedavnog sunčanog zimskog dana imali prilike i upoznati, jer ona je baš onakva kakvom je zamišljate kada pogledate njezine ilustracije – nasmijana, topla i pristupačna. Jednako nam je drago što se Maja odlučila pridružiti projektu #SpeakOut u suradnji Avona i Ljepote&zdravlja, odnosno progovoriti protiv nasilja i s ciljem osnaživanja žena. Kao jedna od tri ilustratorice koje su se pridružile ovoj inicijativi, Maja će svojom ilustracijom dati do znanja kako je osnaživanje žena ono na čemu još moramo raditi kao društvo. U sljedećem broju Ljepote&zdravlja imat ćete priliku vidjeti Majinu ilustraciju nastalu u sklopu inicijative #SpeakOut, koju ćete, kad za to dođe vrijeme, moći i kupiti te tako donirati u Avonov fond za borbu protiv nasilja nad ženama: za Udrugu Brod i sklonište za žene žrtve nasilja.

No, sada, ako već niste, udobno se smjestite i upoznajte Maju Tomljanović…

Majo, kako se grafička dizajnerica po struci zapravo našla u svijetu ilustracija?

Dugo sam se željela vratiti crtanju samo se trebalo sve posložiti, što se i dogodilo 2016., kad sam odlučila zamijeniti uredski život grafičkog dizajnera s onim freelancera i ilustratora. U početku nisam mislila da će mi ilustracija biti primarni posao, znala sam samo da želim crtati, pa kuda me to odvede. I eto, dogodilo se upravo ono što sam sanjala skoro cijeli život – da mi je ilustracija primarni posao, a od dizajna radim samo brending.

Deset si godina radila kao grafička dizajnerica. Kako se ova vrsta posla razlikuje od onog što radiš danas, tj. ilustracije?

Kod ilustracije klijenti daju puno više slobode nego kod poslova u dizajnu. Ili se jednostavno tako posložilo da imam super klijente koji mi daju skoro pa otvorene ruke i vjeruju mi.

Tvoj je stil ženstven i vedar, i definitivno je postao prepoznatljiv. Razmišljaš li o tome koje osjećaje želiš potaknuti u promatračima svojih ilustracija?

Želim da se ljudi osjećaju dobro kad ih gledaju. Ne razmišljam o tome planski, dok crtam, da ilustracija mora biti vesela ili pozitivna, nekako se to nametne samo po sebi. Uvijek nastojim naći pozitivnu stranu u svemu u životu, pa valjda tako onda i moje ilustracije moraju biti pozitivne. A onda je i logično da boje budu vedre i šarene.

A kako se ti osjećaš dok crtaš?

Crtanje mi je postalo tako prirodno, kao da je to bio dio koji je nedostajao cijelo ovo vrijeme. Zabavljam se jako dok crtam, a usput se prebacim u neku zen fazu, tijekom bojanja pogotovo, kada jednostavno o ničemu ne razmišljam, pa je to tako dobar reset.

Tvojim ilustracijama “vladaju” žene. Što je za tebe u ovom motivu toliko moćno da te uvijek iznova inspirira?

Ruka mi sama ide prema ženskoj formi, osjećam se najugodnije kada crtam žene. Žene su toliko inspirativne i snažne, smiješne i ranjive.

A što je za tebe dobra ilustracija?

Ona koja dotakne pravu osobu u pravo vrijeme. Ilustracijom je puno bolje, lakše i brže iskomunicirati emociju i raspoloženje.

Kad gledamo tvoje ilustracije, ne možemo ne početi zamišljati atmosferu u kojoj nastaju. Kako izgleda jedan tvoj radni dan? U kakvom ambijentu voliš stvarati?

Kroz jutro je atmosfera dosta uredska. Dan započinjem oko sedam ujutro kavom, mailovima i spremanju narudžbi. Narudžbe volim odraditi odmah ujutro do nekih devet sati zato da sam kasnije mirna. Onda odrađujem posao za klijente. Oko 12 sati napravim pauzu, kuham ručak, obavim stvari po kući i idem van sa psom. Popodne i navečer je ipak malo opuštenija atmosfera. Kako crtam na iPadu, nisam vezana za stol, mogu se uvaliti na kauč ili fotelju, slušati neku laganu muziku ili gledati TV dok crtam.

Kakvi ti projekti pričinjavaju najviše zadovoljstva?

Novi i inovativni projekti u kojima i privatno, ali i profesionalno uživam. Projekti zbog kojih se razvijam i učim nešto novo, projekti u kojima izlazim iz svoje zone komfora.

Boriš li se ikad s kreativnim blokadama i kako ih rješavaš?

Naravno da postoje periodi kada mi ništa ne ide od ruke ili nemam inspiraciju. Ali ne pridajem im neku važnost, shvatila sam kako ih riješiti, pa kad ne ide, ne ide. Odmaknem se, radim nešto drugo, za što imam ideju, bacim se na neki drugi projekt ili na neku osobnu ilustraciju.

Moramo te pitati, kako je biti freelance ilustrator u Hrvatskoj? Bi li preporučila profesionalni skok koji si ti napravila nekom drugom?

Za sada mi je odlično biti sam svoj šef, samostalno odlučivati na kojim poslovima želim raditi, rasporediti si dan kako želim, raditi odakle god želim. Volim to što radim i sama spoznaja da mogu uzeti nekoliko sati slobodno u danu jer mi se ne radi, a isto tako raditi navečer, bez da tražim dopuštenje je zaista neprocjenjivo. Nikoga nije briga hoću li početi raditi u 6 ujutro ili ću si odspavati do 9, bitno da je posao završen. Tako da tu slobodu ne bih nikada mijenjala i naravno da bih je preporučila svima. Ali najbitnije je da radiš ono što voliš, bio freelancer ili ne.

Što voliš raditi kad ne crtaš, odnosno što te najviše raduje u životu?

Volim planinariti i biti na zraku, šetati, provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima, naša obiteljska putovanja.

Vjerujemo da i u tvom poslu, osobito u freelance vodama, postoje stresni trenuci, zahtjevni klijenti, nemogući rokovi, možda čak i povremeni manjak samopouzdanja ili perfekcionizam koji sputava… Kako se boriš sa stresom, imaš li neke svoje već provjerene metode?

Mogu reći da nisam u nekom stresu za razliku od vremena kad sam radila kao grafički dizajner i kad mi je raspored posla ovisio i radio netko drugi. Posložim si poslove da mi ne bude stres. Neću se zatrpati poslom ako znam da ga neću uspjeti odraditi. Onda radije odbijem posao nego da ga prihvatim i radim pod stresnim uvjetima jer onda i moja kreativnost pati. I naravno da ima momenata kad se kreneš uspoređivati s nekim drugim i kada ti ništa tvoje ne valja, i misliš da je sve tuđe bolje. A kada se to dogodi onda je najbolje odmaknuti se od toga, zatvoriti ekrane, otići prošetati psa ili napraviti nešto drugo, maknuti misli s toga.

Dio si inicijative #SpeakOut nastale u suradni kompanije Avon i časopisa Ljepota&zdravlje. Što te privuklo ovom projektu, kako to da si odlučila priključiti mu se?

Uvijek sam za takve projekte, jer što sam starija to sam svjesnija stvari koje se događaju u društvu. A takve stvari, nasilje, prema bilo kome me posebno rastužuje. Tako da nije bio ni najmanje dvojbe da li pristati ili ne.

Sjećamo se tvoje ilustracije koja poziva na izlazak na izbore i moramo priznati da nam je inicijativa pohvalna. Kakav je tvoj stav o umjetnosti koja progovara o aktualnoj problematici, kao što je, između ostalog, i nasilje nad ženama? Misliš li da je bitno da i umjetnici daju svoj stav o aktualnim društvenim problemima kroz svoje radove?

Mislim da jedno umjetničko djelo ne može promijeniti društvo u cijelosti, ali je dobar alat koji može potaknuti osobu da razmišlja na drugačiji način, da otvori um prema nečemu drugačijem i novom. Iako iskreno nisam htjela prvotno objaviti tu ilustraciju, jer kako sam i tada napisala nisam željela “politiku u svoju butigu” ali nekako je to bilo jače od mene. Osobno sve više želim vidjeti promjene u našem društvu i mentalitetu, jer vidim da idemo u krivom smjeru. A ako želimo mijenjati društvo moramo prvo početi od sebe. Najlakše je šutjeti i žaliti se da ništa ne valja, a sam sjediš i ne želiš ništa promijeniti. Pa ako sam ja s tom ilustracijom potaknula bar i jednog čovjeka da izađe na izbore, uspjela sam.

Inicijativa #SpeakOut nastala je u suradnji kompanije Avon, koja već 130 godina podržava žene i pitanja koja su im najvažnija, i časopisa Ljepota&zdravlje. Cilj inicijative je dati još glasniju podršku ženskom osnaživanju te poslužiti kao platforma za zagovaranje borbe protiv nasilja nad ženama. Jer, ekonomske, socijalne i političke prepreke još uvijek postoje. Žene su nedovoljno zastupljene u svim slojevima društva i života, i dalje su obeshrabrene progovoriti, iskazati se, izdvojiti se. Prečesto su i nasilno stjerane u kut, natjerane na šutnju, strah, povlačenje u sebe. Ovom inicijativom ćemo to pomoći promijeniti. Godina 2020. je godina za #SpeakOut, progovaranje protiv nasilja i progovaranje s ciljem osnaživanja žena.

Kako biste bili u tijeku sa svim aktivnostima #SpeakOut inicijative nastale u suradnji Avona i Ljepote&zdravlja, pozivamo vas da pratite i naše društvene mreže @avonhrvatska i @ljepotaizdravljehrvatska te portal www.ljepotaizdravlje.hr.

Razgovarala: Matea Martek