Ljudi masovno počinju koristiti zamrznuti krastavac u skincare rutini

Svi beneficiji i negativne strane ovog kućnog skincare trika

by | 17 listopada, 2021

Iako se krastavci u beauty industriji koriste već stoljećima, nedavno je društvene mreže preplavila inovacija u kojoj ih se na drukčiji način koristi u skincare rutini.

Trik sa smrznutim krastavcima koji se pojavio na TikToku u posljednjih nekoliko mjeseci kućna je alternativa za upotrebu gua sha kamena ili krioterapije. U principu, postupak je takav da nakon što kupite krastavac, stavite ga u zamrzivač dok se ne ohladi ili ne postane potpuno zamrznut i zatim ga masirate u kožu nekoliko minuta kako bi smanjili natečenost, crvenilo ili iritiranu kožu. Jasno je da iza ovog trika ima logike jer će vam i zamrznuta žlica pomoći smanjiti natečenost i iritacije, no kako zapravo djeluje, pročitajte u nastavku.

Kako djeluje?
Nakon što kupite i operete krastavac te ga zatim osušite, odrežite vrh krastavca i stavite ga u zamrzivač na barem 30 minuta. Nakon što ga izvadite, dio krastavca koji nema vrh (prethodno ste ga odrezali), umasiravajte u kožu kako biste smanjili otekline. Budući da je sastav krastavaca 90 % voda, neće djelovati samo na otečenost, već će automatski i pomoći vašoj suhoj koži sklonoj perutanju.

Također, krastavcu su poznati po svojim protuupalnim svojstvima, pa će djelovati i na bilo kakve upalne reakcije i iritacije.

Kako uključiti zamrznuti krastavac u svoju rutinu?
Najbolji način je da prije svega očistite lice ujutro, pa nakon toga napravite masažu krastavcem. Osjetit ćete instantno olakšanje na koži. Zatim još jednom operite lice i uklonite potencijalne ljepljivosti te nastavite s uobičajenom rutinom.

Koliko često morate masirati kožu da biste vidjeli rezultate?
Jedan od razloga zašto je ovaj skincare trik postao viralan je upravo zato što je trenutan i rezultate možete vidjeti odmah, no oni nisu dugotrajni i trebate ih ponavljati svaki dan ako svaki dan imate otečenost na licu. Osim što vam odmah smanjuje otekline i iritacije, kroz nekoliko tjedana ili dana možete vidjeti i kako vam se prištići povlače.

Ima li negativnih strana?
Jako je važno da krastavac nakon što ga izvadite iz zamrzivača lagano pustite da odstoji kako vam led ne bi spalio kožu. Možda je čak bolje da ga koristite na ovaj način direktno iz hladnjaka da se potencijalno ne bistw ozlijedili.

Ljepljivost koja vam ostaje na koži mora obavezno biti isprana nakon masaže, kao i dio krastavca koji ste koristili – odrezan da biste ga mogli nastaviti idući dan koristiti.

Naravno, ako ste alergični na krastavac, nikako nemoje pokušavati ovime, već se odlučite za gua sha kamen koji ćete držati u hladnjaku i dobiti isti efekt.

 

Foto: Darya Lukoika via Getty Images