Mali vodič kroz najbolje uparivanje određenih namirnica i vina

by | 23 svibnja, 2020

Ako ovih dana uvježbavate svoje kulinarske vještine i nastojite oduševiti ukućane čarobnim kombinacijama hrane i vina, donosimo vam mali šalabahter za najbolje uparivanje određenih namirnica i vina.

Kombiniranje vina i hrane puno je kompliciranije od poznatog pravila – bijela vina idu uz ribu, a crvena uz meso. Raznovrsne namirnice traže i raznovrsna vina s kojima tvore neke nezaboravne okuse.

Iako većina nas ne zna sva pravila za ispravno uparivanje hrane i vina, bitno je znati nekoliko osnovnih kako bismo uz svaki obrok imali i nezaboravnu kapljicu dobrog vina za bolje gastronomsko iskustvo. Pa krenimo redom.

Bijela vina vole ribu, lagane sireve i povrće

Raznovrsno povrće i neke vrste sireva često smatramo univerzalnim namirnicama i poslužujemo ih uz različite vrste vina, što nekad može završiti prilično lošim kombinacijama. Ako niste sigurni što ide uz što, najbolje je držati se zlatnog pravila – lagana jela idu s laganim vinima, a teška s teškim vinima.

Lagane namirnice poput različitog povrća, piletine ili ribe trebali biste kombinirati uz lagana bijela vina. Uz topla predjela i fine sireve poslužite čašu ukusnog traminca, a uz glavno jelo – bijelu ribu, poslužite vrhunsku hrvatsku graševinu.

Na našim stolovima često se nađe i pečena piletina koja će biti još ukusnija iskombinirate li je s odličnim chardonnayom.

Teška jela traže i teška vina

Vina bogatija taninima odlično idu uz meso divljači, kulen i uz sireve punog okusa. Volite li aromatične sireve, probajte ih kombinirati s crnim pinotom. Ovo vino odličan je izbor i uz jela s roštilja te hladna predjela od suhomesnatih delicija.

Važno je napomenuti i da začinjenu hranu ne smijete kombinirati s teškim vinima jer bi ona mogla još pojačati osjećaj peckanja i žarenja u grlu. Ako ste ljubitelji začinjene hrane, uvijek je poslužujte uz lagana vina s manjim udjelom alkohola kako biste nesmetano uživali u baš svakom začinu.

Dvostruka doza slatkoće

Univerzalno je pravilo da svoje omiljene slatke specijalitete trebate kombinirati uz jednako tako slatka vina. No kao i kod drugih jela, tako i kod deserta postoji nekoliko pravila – kod deserata koji nisu pretjerano slatki poslužite bijela vina blaže slatkoće, a kod težih deserata poput raznih kremastih kolača poslužite jače slatka i zrela vina.

Osim uz deserte, slatka vina odličan su izbor za voćne salate koje su nam omiljeni obrok za vrijeme velikih ljetnih vrućina. Uz slatke deserte i voćne salate preporučujemo vam vrhunska bijela slatka vina poput traminca.

Rosé vina sve su popularnija

Rosé vina su prijelazni tip vina – od bijelih prema crnim vinima – pa je s njima teško pogriješiti kod uparivanja s hranom. Ipak, ova vina najbolje se priljubljuju uz lagana jela poput ribe, raznih tjestenina i plodova mora. Svojim svojstvima rosé vina slična su bijelom vinu, a bojom su bliža crvenom. Također, najčešće se konzumiraju u proljeće i ljeti te se piju dobro rashlađena baš kao i bijela vina. Možete ih servirati i kao aperitiv ohlađen po uzoru na bijela vina, između 8-10 °C.

Nije tajna i da su prvi izbor kod većine žena, a i sve više muške populacije teže odolijeva šarmu dobrog rosé vina. Najčešće su zanimljivih aroma, od jagode preko malina i trešnji pa čak i do lubenice.

Uparivanje po bojama i načinu pripreme

Ako ste svladali gore navedena osnovna pravila za pravilno uparivanje hrane i vina, donosimo vam i ona malo zanimljivija i teža. Prvo pravilo je uparivanje hrane i vina po bojama i uglavnom se odnosi na meso – bijelo meso ide uz bijela vina, a crveno uz crvena vina. Kod ribe je to pravilo nešto malo zanimljivije – bijela riba ide s bijelim vinom, a plava riba s crvenim. Raznovrsno povrće najbolje ide uz bijela vina sa zelenkastim nijansama, bijela vina sa žućkastim i zlatnim nijansama najbolje idu uz težu hranu, dok nježno rosé vino najbolje ide uz odrezak od lososa ili tune. Tamna crvena vina najbolje idu uz gulaš i odreske od crvenog mesa.

Stoga, ako se nekad prilikom pripreme obroka ne možete sjetiti koje bi vino najbolje išlo uz njega, vjerujemo da je pravilo uparivanja po bojama prvo što će vam pomoći.

Spomenimo i pravilo uparivanja po načinu pripreme. Hrana koju pripremamo na pari ili na lešo treba ići uz lagana vina, dok jela iz pećnice ili hrana pripremljena na roštilju koja je zbog načina pripreme intenzivnijeg okusa najbolje ide uz teža crvena vina.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash