[LJETNE TAJNE] Pamela Ramljak: “O ljepotama Mediterana i Kariba stvarno ne treba ni pisati”

by | 4 kolovoza, 2016

Omiljena hrvatska ljetna destinacija mi je… Hvar, tamo imam kuću, tj. moji roditelji, pa sam svake godine bar par dana na Hvaru. I Dubrovnik, to je grad mog djetinjstva i uvijek me preplavi nostalgija čim zakoračim na Stradun.

Da ne ljetujem u Hrvatskoj, ljetovala bih… Volim sve destinacije, ali najdraže su mi mediteranske i karipske. Zbog hrane, ljudi i kulture. Naravno, o ljepotama Mediterana i Kariba stvarno ne treba ni pisati. 🙂

Ljeti obožavam jesti… lubenicu, dinju, kupine i rajčicu (domaću iz vrta), i sve drugo povrće i naravno sladoled!

Ljeti nikako ne želim jesti… bilo kakve iznutrice (cijele godine), previše mesa, masno… Osjećam se kao bure baruta. 🙂

Na plažu ne idem bez… badića i sunčanih naočala ako sam s društvom.:) Ako sam sama, onda bez mekane ležaljke i dobre knjige.

Gostima koji dolaze u Hrvatsku najviše zamjeram… Ništa, nek samo dođu i, nadam se, odu prepuni lijepih dojmova o našoj državi, obali i gostoprimstvu. Ipak smo mi zemlja koja živi uglavnom od turizma.

Smatram da je Hrvatska obala… jedna od najljepših u Europi a i šire, pogotovo unazad pet-šest godina kad smo počeli više ulagati u ponudu.

O ljetnim cijenama u Dalmaciji mislim… da su OK. Dosta putujem i ipak spadamo u jeftinije destinacije. Znala sam popiti svježi sok od naranče i za 8 eura i pojesti večeru za cijenu dobrih štikli, a kod nas je ipak cijena pristupačna, pogotovo kad znaš kamo trebaš otići.

Ljetna zgoda koju nikada neću zaboraviti je… Ljeto na Kubi. To ću uvijek pamtiti kao jednu od najdražih destinacija. Pogotovo mi je drago da sam vidjela sve u “izvornom” obliku dok i kod njih ne krene globalizacija i strana ulaganja. Vidjela sam kako rade cigare u tvornici, vozila se u old timerima, pjevala s uličnim sviračima, plivala s dupinima i jela nacionalna jela. Divno iskustvo.

Mjesto u Hrvatskoj koje želim posjetiti, a još uvijek nisam je… Nacionalni parkovi. Bila sam samo na Plitvicama.

Najbolji ljetni noćni provod je… na plaži u dobrom društvu s gitarom. Po mogućnosti blizu kuće gdje smo prethodno popili vino i jeli ribu. 🙂

Preporuka za ljetno štivo… Trenutačno čitam “Minijaturisticu” Jessie Burton i “Tu sam pred tobom” Jojo Moyes. Obje toplo preporučujem.

Ljeti od glazbe slušam… Ništa. Volim zvuk valova, zrikavaca, ptica… A i zasitim se vikendima svirki, tako da upijam prirodne zvukove.

Svim ljudima ljeti bih poručila… da se lijepo odmore, svatko po svom guštu, i stvore neke nove i lijepe uspomene.