Limun, jogurt, jabuke spašavaju preslana jela!

by | 7 prosinca, 2015

Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa – dodajte jelu limunova soka ili octa. Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također “ubijaju” sol.

U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ga/je bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne kušate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tijekom cijeloga kuhanja. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, slanine, maslina ili kapara, koji obiluju solju.  Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice, koje će neutralizirati slani okus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim okusima poput rajčica, koje će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuharica Martha Stewart u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnijeg vrhnja, poput onoga za šlag bez šećera ili drugoga kremastoga mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak. Možete dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

  • Fini umaci – Nakon dodavanja vode ili temeljca – juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel-umaka.
  • Vino i ocat – Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili papra.
  • Fina juha – Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu,  procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.

Izvor: LifeContent
Foto: Guliver/Getty images