Svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah Lidija Lijić Vulić o tome zašto ne bježi od strahova

Upitali smo ovu iznimnu ženu i sportašicu što je čini sretnom

by | 15 svibnja, 2021
Lidija Lijić Vulić

Ustaje rano. Odlazi na posao u Brodosplit, u kojem radi kao projektantica, arhitektica, a u pauzi ponekad odradi i trening. Nakon radnog dana, čeka je još jedan trening, tijekom zimskih mjeseci u bazenu, a ljetnih u moru.

“Trening za ronjenje na dah je specifičan, ali strukturiran kao i trening za bilo koji drugi sport. Radi se na razvoju kondicije i snage; specifični treninzi prerona udaljenosti, držanje daha, mentalna priprema, u mom slučaju vizualizacija i autogeni trening. Do rezultata se dolazi samo treningom. Svatko može doći do šest minuta držanja daha, pitanje je samo koliko vremena želite uložiti u takvo nešto”, kaže nam Lidija.

Lidija Lijić Vulić

Iz bogate baze njezinih rezultata izdvojit ćemo kako je pet puta rušila svjetski rekord, a svjetska je i europska prvakinja. Rušila je Guinnessov rekord u zaronu ispod leda 2017. godine, a vlasnica je i rekorda u najvišem zaronu na svijetu, Himalaja, 2017. U ronjenje se zaljubila još kao dijete tijekom praznika na pustom otoku. “To mi je bila najdraža aktivnost. Kasnije me ta ljubav odvela do ronjenja na boce, a odlaskom na fakultet u Italiju, počela sam trenirati ronjenje na dah i pomalo se natjecati. S treninzima su došli rezultati, prve medalje i motivacija za dalje”, dodaje. Ronjenje na dah, reći će, može biti opasan sport kad se prelaze granice i ne poštuju pravila sigurnosti. Mnogi se ljudi boje dubine ili visine, no Lidija ni s jednim ni s drugim nema problema, pa tako uz ronjenje na dah uživa i u planinarenju, letenju, slobodnom penjanju te sl. “U svim mojim aktivnostima prisutna je doza straha, čega se oslobađam učenjem i praksom. Plašimo se uglavnom nepoznatih stvari, stvari izvan naše kontrole. Edukacija je jako bitna u svemu što radimo jer nam iskustvo stvari čini poznatima. Mene boravak u dubini ili na visini opušta. Strašim se stajanja. Odustajanja. To je moj najveći strah”, naglašava. Smatra i da je ronjenje dobar način za prevladavanje strahova, a nakon tečaja za početnike, sigurno je kako će se većina u dubinama i opustiti. “Uz ronjenje na dah naučila sam biti posvećena cilju, ustrajna. Naučila sam da poraz ne postoji. Naučila sam da su moje granice puno dalje nego što sam mislila da jesu, i hrabrosti, ronjenje me naučilo hrabrosti”, kaže.

Lidija Lijić Vulić

Sanja o tome da će zaroniti s kitovima na Tongi, roniti u Arktičkom krugu, popeti se na Ande, otvoriti hostel za pse, odsvirati My Funny Valentine bez greške, snimiti serijal filmova o podmorju. “More, voda kao element, smiruje, opušta, daje nam mogućnost da se opustimo i otpustimo sve ono vezano za kopno. Dimenzija tišine, bestežinskog stanja, plavetnilo malo koga može ostaviti ravnodušnim. Ronjenje nije isključivo natjecateljski sport i nije rezerviran za “superljude”, potrebno je samo odvažiti se i otkriti taj predivan svijet tišine za sebe”, reći će nam Lidija.

Lidija Lijić Vulić

Lidijini favoriti

SPORT
Planinarenje, letenje, slobodno penjanje, ronjenje na nekoj dobroj lokaciji, hodanje po slacku, jahanje. Boravak u prirodi je svakako imperativ. Tu punim baterije i balansiram se.

PREHRANA
Od 16. godine ne jedem meso. Raznoliko se hranim, a moja prehrana uglavnom je bazirana na dosta povrća, voća te na ribi.

STRAH
Strahovi su tu kako bi nas očuvali, ali ne bi nas smjeli ograničavati. Na svemu, pa tako i na strahu, može se raditi, suočiti s njim.

Lidija Lijić Vulić

Lidija Lijić Vulić

Ovaj je tekst originalno objavljen u časopisu Ljepota&zdravlje broj 150, u travnju 2021. godine.

Razgovarala: Antonija Vrčić

Foto: Privatna arhiva