Kako otkriti ima li u vašoj obitelji toksičnog ponašanja?

by | 21 lipnja, 2020

Svaki član obitelji sve druge članove poznaje dovoljno dobro da zna koje su im “jače”, a koje “slabije” strane, u čemu su bolji, a u čemu slabiji i što će koga povrijediti.

Premda većina ljudi prema članovima svoje obitelji gaji pozitivne emocije, neki su možda odrasli u obiteljima u kojima je jedan ili više članova bilo nasilno, uvijek kritični prema drugima i/ili manipulativni. Ima li u vašoj obitelji “toksičnog” ponašanja? Provjerite kroz ove pokazatelje:

Tračaju o vama

Obitelj može o vama razgovarati i kad vi niste u prostoriji, ali to bi trebalo biti isključivo u situacijama kad raspravljaju kako vam u nečemu pomoći. “Toksična” obitelj pak vrijeme provodi tračajući vas (a vjerojatno i vašu braću i sestre) a ti su tračevi često i zlobni.

Koncentriraju se na vaše slabosti

Svaki član obitelji sve druge članove poznaje dovoljno dobro da zna koje su im “jače”, a koje “slabije” strane i u čemu je netko dobar, a u čemu loš. Isto tako, svi međusobno barem otprilike znaju kako nešto na druge utjecati i što će koga povrijediti. Toksični članovi obitelji će ono što znaju o vašim nedostacima, manama i strahovima iskoristiti da to upotrijebe protiv vas i potencijalno vas osramote pred drugima.

Neće vam dopustiti da se mijenjate

Često u toksičnim obiteljima vladaju brojne zabrane, a ako se članovima obitelji neko ponašanje ne sviđa, ne moraju vam nužno ni zabraniti da od toga odustanete – često će biti dovoljno samo da vaše želje i nastojanja glasno ismiju. Toksične obitelji ne znaju za ljubaznost i prihvaćanje razlika pa ako želite biti drukčiji od onog što su oni zamislili, pripremite se na ismijavanje i odbacivanje.

Svađe su česta pojava

Manje-više svatko tko usvoji toksično ponašanje napravi to s (opravdanim) razlogom, najčešće jer su se drugi tako ponašali prema njemu. Ako roditelj svu djecu tretira jednako i svima im u jednakoj mjeri pokazuje ljubavi i naklonost, manje je vjerojatno da će se među braćom i sestrama roditi ljubomora i zavist. No kad se djeca moraju “natjecati”, za roditeljsku pažnju i ljubav, a jedno se dijete osjeća više ili manje voljeno od drugih, izvjesno je da će se svađati i da će u odrasloj dobi slično tretirati vlastitu djecu.

Nasilno ponašanje prikriva se ili “maskira”

U toksičnim se obiteljima nasilno ponašanje ne karakterizira kao takvo, a zlostavljač žrtvi često nametne osjećaj da je zlostavljanje zaslužila. Takvi su pojedinci često prilično uvjerljivi pa ih često i drugi članovi obitelji iz nekih svojih razloga štite, što naravno povećava šanse da nikad ne bude ni prozvan, a kamoli kažnjen.

“Vaša istina” ne može biti daleko od njihove priče

obitelji stvaraju niz opravdanja za neka ponašanja i ako vaša priča nije u skladu s njima, neće vas se ni čuti. Recimo da ste kao dijete bili fizički i vaša su braća i sestre toga bili svjesni. Kao odrasle osobe oni iz niza praktičnih (i emotivnih) razloga mogu bez obzira na to biti bliski s roditeljima, a pokušate raspraviti nešto o tim događajima iz djetinjstva, reći će vam da vam da “nije bilo tako loše” ili čak da izmišljate. Toksični članovi obitelji stvaraju priče koje podržavaju njihovo ponašanje – čak i ako to znači “maskiranje” neprihvatljivog nasilja.

Okruženje je nepredvidivo i nestabilno

Takve se obitelji često “drže” na slabim nitima a članovi jedan s drugim manipuliraju. Možete biti nečiji “ljubimac”, a da već drugi dan otkrijete da vam iza leđa govore strašne stvari. Ti loši temelji toksične obitelji čine nestabilnim okruženjem u kojem nikad ne možete biti sigurni da vas netko iz obitelji neće povrijediti, kako piše Psychology Today.

IZVOR: 24SATA.HR